Haberler

24 Aralık 2019

Üsküp'te 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü Kutlandı

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü kutlamaları çerçevesinde TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü'nün desteğiyle "Balkanlar ve Doğu Avrupa'da Türk Kültürü'nün Kaybolan Değerleri" Sempozyumu düzenlendi.

TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü destekleri ile MATÜSİTEB’in organizasyonunda gerçekleştirilen sempozyuma TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, Türkiye Cumhuri0yeti Kuzey Makedonya Cumhuriyeti nezdinde atanmış Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, KMC Kültür Bakanı Hüsni İsmaili, TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin, YTB Başkan Yardımcısı Abdülhadi Turus, iki ülke milletvekilleri, üst düzey bürokratlar, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmaları MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi ve TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop tarafından geçekleştirildi.

Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi yaptığı konuşmada “Farklılıklar bizim için bir zenginliktir. Müşterek olarak paylaştığımız değerler bizim ayrılmaz bir parçamız ve ülkemizin kimliğinin en önemli unsurlarındandır” ifadelerine yer verdi.

TBMM Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek,  TİKA ve YEE’nin birer dünya markası güzide kurumlar olduğunu vurgulayarak, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nın herkese kutlu olması temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçilerek, 13 ülkeden 20 Türkolog “Balkanlar ve Doğu Avrupa’da Türk Kültürünün Kaybolan Değerleri” konulu sunumlarını gerçekleştirdi. 300’den fazla katılımcının yoğun ilgi gösterdiği sempozyumda ayrıca misafir Türkologlarımız bu sempozyumun düzenlenmesinden çok mutlu olduklarını ve bu buluşmaların devam ettirilmesi temennisinde bulundu.

Sempozyumun ardından TBMM Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop “TİKA’nın Balkanlar ve Doğu Avrupa’da Eğitime Destek Projeleri Fotoğraf Sergisi”nin açılışını gerçekleştirdi. 21 Aralık Türkçe Eğitim Resepsiyonu davetlileri TİKA’nın farklı ülkelerdeki eğitim alanında gerçekleştirdiği başarılı projeleri yakından tanıma imkânı buldular.

21 Aralık Türkçe Bayramı etkinlikleri kapsamında son olarak, merkezi tören resepsiyonu düzenlendi. İki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan resepsiyonda konuşan TBMM Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tefeyyüz’de yeniden başlayan Türkçe ana dilde eğitimin ilim ve irfan yaymaya devam ettiğini vurgulayarak, Türkçe’nin bu coğrafyada, kültürü inşa eden dillerden birisi olduğunu, bu toprakların ortak dilinin ve yüzyıllarca barışın huzurun korunmasına aracı olan dilin bu dil olduğunu belirtti. Şentop, konuşmasında, Yahya Kemal Beyatlı’nın da Türkçe’nin çekilmediği yerler vatandır, vatanın kendi gövde ve ruhu Türkçe’dedir ifadelerine ayrıca yer verdi.

Makedonya Türklerinin bayramını kutlayan İçişleri Bakanı Oliver Spasovski ise, Kuzey Makedonya’daki Türk topluluğunun, Kuzey Makedonya’nın temelinde yatan geleneksel, tarihi ve kültürel dayanışma değerlerinin birleştirici harcı mahiyetinde olduğunu belirterek, Kuzey Makedonya Türk toplumunun ülkesine sadakati ve gelişmesine sunduğu katkılardan dolayı özel bir saygıyı hak ettiğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin  Kuzey Makedonya Cumhuriyeti nezdinde atanmış Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Makedonya Türklerinin 21 Aralık Türkçe Eğitimi Bayramını kutlayarak, Balkanlar’da Türk kültürünün kıymetli eserleri bulunduğuna dikkat çekerek, tarihi birikimlerin bizleri geleceğe taşıyan köprüler olduğunu belirtti. İkinci Dünya Savaşı sonlarına doğru yasağın ardından 21 Aralık 1944 yılında Türkçe eğitimin Makedonya’da yeniden başladığına dikkat çeken KMC Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan, KMC Hükümeti’nin hazırlayıp onayladığı ortak toplum ve çok kültürlülük stratejisinin, ülkedeki farklı etnik topluluklar arasındaki birlik ve beraberliği güçlendireceğini belirtti.

Konuşmaların ardından 21 Aralık vesilesiyle MATÜSİTEB tarafından Kuzey Makedonya’daki Türkçe eğitim yapan tüm okullarda düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop,  KMC İçişleri Bakanı Oliver Spasovski ve KMC Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan tarafından hediyeler takdim edildi. Resim yarışması birincisi Emrah Arifov, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a kendi çizimi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve annesinin resmini takdim etti.

21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı resepsiyonunda davetlilere Prizren Balkan Türk Sanat Müziği Derneği Başkanı Aluş NUŞ ve ekibi tarafından Rumeli şarkılarından oluşan bir konser programı düzenlendi.

21 Aralık günü, 1944 yılında Makedonya Türkleri’nin Türkçe eğitim haklarını kazandığı gün olarak kabul edilmiş, 2007 yılında ise  Makedonya Cumhuriyeti Resmi Bayramlar Yasa Tasarısı değişikliği ile 21 Aralık günü Makedonya’da yaşayan Türklerin Milli Bayramı olarak kabul edilmişti.

21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kutlamaları 2008 yılından beri Kuzey Makedonya'da eğitim, kültür ve sosyal alanlarında faaliyet gösteren ve 50’den fazla derneğin çatı kuruluşu olan Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenleniyor.

 

Sonraki Haber

TİKA, Trablus'ta Seramik Atölyesi Açtı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Libya'nın başkenti Trablus'ta Trablus İslami El Sanatları ve Zanaatları Meslek Okulu’una çini ve seramik eğitim atölyesi kurdu. Türkiye’nin mesleki eğitim alanında sahip olduğu tecrübe birikiminin Libya’ya aktarılması yanı...