Haberler

15 Şubat 2019

Unutulmaz Şair Bahtiyar Vahabzade Vefatının 10. Yılında Bakü’de Anıldı

Hayatını Türk dili, edebiyatı, Türk kültürü ve tarihine adamış, “Bir ananın iki oğlu” mısralarıyla hafızalara kazınan “Azerbaycan Türkiye” şiirinin yazarı merhum şair Bahtiyar Vahapzade, vefatının 10. yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Bakü Yunus Emre Enstitüsü ve Azerbaycan Yazarlar Birliği iş birliğinde Bakü'de düzenlenen panel ve Saygı Gecesi’nde anıldı.

Azerbaycan Yazarlar Birliği'nde Türk ve Azerbaycanlı şair ile yazarlar, bilim adamları, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen panelde Bahtiyar Vahapzade'nin yaşamı ve eserlerinden bahsedildi.

Panelde, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Adıgüzel "Bahtiyar Vahapzade'nin Şiirinde Millet, Vatan ve Dil" konulu konuşma yaptı. Adıgüzel "Vahapzade, bütünüyle halkından beslenen eserler ortaya koymuş, gücünü halktan almıştır. O edebiyatta dik duruşun sembolüdür. Her şiirinde mutlaka vatan, millet, bayrak, devlet ve Türklük konularına değinmiştir" şeklinde konuştu. Vahapzade'nin sadece Azerbaycan'ın değil tüm Türk dünyasının şairi olduğunu vurgulayan Adıgüzel, onun, bütün ömrünü Türk milleti ve Azerbaycan'ın bağımsızlığına adadığını belirtti.

Düzenlenen panelde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Selçuk Türkyılmaz "Millete Yol Gösteren Şair: Bahtiyar Vahapzade", AMİA Edebiyat Enstitüsü Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Esmira Fuad "Bahtiyar Vahapzade Yaratıcılığında Türkçülük", Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pervin Nuraliyeva da "Bahtiyar Vahapzade ve Şeki" başlıklı sunumlar yaptı.

Üstat şairin anma günü akşamında, TİKA, Bakü Yunus Emre Enstitüsü ve Azerbaycan Yazarlar Birliği iş birliğinde Bakü Reşid Behbudov Müzik Tiyatrosu'nda sanat, edebiyat, müzik, tiyatro dünyası temsilcileri ve halkın katılımıyla "Vefatının 10. Yıl Dönümünde Bahtiyar Vahabzade’ye Saygı Gecesi” de düzenlendi.

Düzenlenen etkinlikte Azerbaycanlı yazar, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev, Vahapzade'nin Azerbaycan'ı sevdiği kadar Türkiye'yi de sevdiğini, Türkiye'de de Azerbaycan'da sevildiği kadar sevildiğini söyledi.

Anma gecesinde konuşan TİKA Bakü PKO Koordinatörü Teoman Tiryaki, Vahapzade'nin anısının her zaman taze tutulması gerektiğini söyledi ve şairi rahmetle andığını kaydetti.

Azerbaycan’ın önde gelen ses sanatçısı, Flora Kerimova, şairin Azerbaycan folkloruna ve kültürüne katkılarını dile getirerek her zaman saygı duyulması gereken bir şahsiyet olduğunu söyledi ve şairin sözlerine bestelenen iki şarkısını seslendirdi.

Bahtiyar Vahapzade’nin manevi kızları, Azerbaycan’lı sevilen ses sanatçıları, Gülyaz ve Gülyanak Memmedova kardeşler şairin sözlerine bestelenmiş şarkılar seslendirdiler.

Anma gecesinde ayrıca Vahapzade'nin hayatının anlatıldığı film gösterimi yapıldı ve Azerbaycanlı oyuncular tarafından şairin şiirleri seslendirildi.

Türk milletinin tarihi, zengin medeniyeti, Türk toplumlarına karşı dış güçlerin etkileri ve Türklerin devlet kurma geleneğinden bahseden "Özümüzü Kesen Kılıç" isimli tiyatro eseri ile devam etti.

Hayatını özgürlük ve yurt sevgisine adayan Bahtiyar Vahapzade Azerbaycan’ın özgürlük mücadelesindeki hizmetlerinden dolayı istiklal ödülü almıştır. Azerbaycan’ın halk şairi, Türk Dünyasının önemli şahsiyeti Bahtiyar Vahapzade’nin birçok kitabı Türkiye Türkçesine uyarlanmış ve basımı yapılmış, aynı zamanda şairin eserleri 10’a yakın dile çevrilerek yayımlanmıştır. 

Sonraki Haber

TİKA’dan Azerbaycanlı Öğrencilere Siber Güvenlik Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle Azerbaycan'dan gelen öğrencilere TÜBİTAK-BİLGEM'de 7 gün, BTK'de 2 gün siber güvenlik eğitimi verildi. Türkiye ve Azerbaycan, siber güvenlikte de yakın iş birliği yapıyor. TİKA desteğiyle Azerbaycan'dan gelen...