Haberler

18 Aralık 2011

Unıdo En Az Gelişmiş Ülkeler Bakanlar Düzeyi Toplantısı Viyana'da Düzenlendi

Birleşmiş Milletler (BM) Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) tarafından 24-25 Kasım 2011 tarihlerinde “En Az Gelişmiş Ülkelerin (EAGÜ) Bakanlar Düzeyinde Konferansı” Viyana’da düzenlendi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) uzmanlarının katıldığı program 2 gün sürdü.

Konferansa katılan TİKA Uzmanı Dr. Ömer Kocaman, Güney-Güney İşbirliği konulu panelde “En Az Gelişmiş Ülkeler”den gelen ticaret ve sanayi bakanlarına ülkemizin bu ülkelere yönelik yaklaşım, stratejileri ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından sağlanacak kalkınma desteklerine değindi.

Küreselleşen dünyada, en az gelişmiş ülkelerin kalkınma ve işbirliği ihtiyaçlarının görmezlikten gelinemeyeceğini, Türkiye olarak Asya ve Afrika ülkelerinin yoksullukla mücadele alanında yaptıkları çalışmaları yakından takip ettiklerini, ilişkiler kurduklarını, bu ülkeler kamu ve özel sektörlerinin ihtiyaçları doğrultusunda işbirliği ve kalkınma projeleri hazırladıklarını ifade eden Kocaman, kalkınmış ve kalkınmakta olan dünya devletlerini yoksullukla mücadele etmekte olan Asya ve Afrika ülkelerinin sorunlarına samimi bir yaklaşım sergilemeye davet etti.

Ayrıca Dr. Ömer Kocaman, gelişmiş ülkelerin Asya ve Afrika ülkelerini kaynak ve hammadde sağlayıcı ülkeler olarak görmesinin, bu ülkelerin kamu ve özel sektörde kalkınma ihtiyaçlarına sessiz kalmalarının kabul edilemez olduğunu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kamu ve özel sektör bilgi birikim ve tecrübelerini az gelişmiş ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanacak kalkınma projeleri ile aktarmasının dünya barışı ve istikrarı açısından önemli olduğunun altını önemle çizdi.

Konuşmasının son bölümünde, TİKA Uzmanı Kocaman, Birleşmiş Milletler ilgili kuruluşları ve donör ülke teknik işbirliği teşkilatlarının sağlayacakları desteklerin en az gelişmiş ülkelerin kalkınma ihtiyaçlarına cevap vermesinin, proje ve programların bu ülkelerin kalkınma strateji ve planlarına uyum göstermesinin, kamu reform çalışmalarına destek vermenin, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin piyasalarını en az gelişmiş ülke firmalarına açmada kolaylıklar sağlamasının, üretim-imalat kapasitesi, küçük ve orta ölçekli sanayi geliştirmenin önemini vurguladı.

Sonraki Haber

Somali'de Çevre Temizliğinin İlk Adımı: Çöp Kamyonları

Türkiye, Somali halkının sağlığını ve ekolojik dengeleri tehdit eden çevre kirliliğini gidermek amacıyla ülkeye 3 adet çöp kamyonu gönderdi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen Somali yardımları doğrultusunda ülkeye gönderilen çöp kamyonları,...