Haberler

17 Ekim 2014

Ukrayna'da Türk Kökenli Dilleri Yok Olma Tehlikesi Altında: Kırım Tatar Dili ve Diğer Türk Dilleri Konferansına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Şarkiyat araştırmaları alanında Ukrayna’nın en büyük araştırma merkezi olan Ukrayna Milli Bilimler Akademisi A.Yu. Krymskıy Şarkiyat Araştırmalar Enstitüsü işbirliğinde Ukrayna’da Türk Kökenli Dilleri Yok Olma Tehlikesi Altında: Kırım Tatar Dili ve Diğer Türk Dilleri başlıklı uluslararası konferans düzenlendi.

Kuras Etnopolitik ve Etnomilli Araştırmalar Enstitüsü’nde Ukrayna’da konuşulan Türk Dillerinin problemlerini ve çözüm yollarına ilişkin hususları masaya yatıran söz konferansa Ukrayna, Türkiye, Almanya, İspanya, Polonya vs. birçok Avrupa ülkesinden bilim adamları ve dilbilimciler katıldı. Uluslararası konferansta başta Kırım Tatarca olmak üzere Gagavuzca, Karaimce, Kırımçakça ve Urumca gibi Türk dillerinin korunması ve geliştirilmesi meseleleri ele alındı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Türkiye Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, bu tür bilimsel etkinliklerin son zamanlarda gerçekleştirilmesinin önemine değinerek, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.  A.Yu. Krymskıy Şarkiyat Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Aleksendr Bogomolov ise, Ukrayna’da yaşayan Türk milli azınlıklarının dil haklarının korunması sorunlarının tartışılmasının ehemmiyetini dile getirdi. A.Yu. Krymskıy Şarkiyat Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Bogomolov, bahse konu konferansın yok olma tehlikesi altında olan dillerin korunmasına yönelik dil politikası ve eğitim pratiği alanında dünya tecrübesinin incelenmesini, Ukrayna’da konuşulan ve yok olma tehlikesi altında olan diller hakkında bilgilerin yaygınlaştırılmasının hedeflediğini kaydetti.

Bahse konu konferans Ukrayna’da konuşulan tüm Türk etnik gruplara yönelik olmakla beraber Kırım Tatarlar için ayrı bir önem taşıyor. Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi (KİPU) ve Tavriya Milli Üniversitesinden (TNU) de 10 bilim adamının katılımı ve tebliğleri ile içerisinde bulunulan şartlarda demokratik bir zemin imkânı sağlandı.

Sonraki Haber

Afganistan'da Puli Sokhta Darulaman Sarayı Arası Yolu Hizmete Açıldı

  Afganistan’ın yeniden imarı kapsamında, başkent Kabil’in şehir içi yollarının iyileştirilmesi çerçevesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından yapımı tamamlanan Puli Sokhta Darulaman Sarayı arası yolu hizmete açıldı. Afganistan’ın Başkenti Kabil’in şehir içi yollarının...