Haberler

06 Kasım 2014

Uganda ile Tarım ve Hayvancılık Alanında İşbirliği

 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı heyeti tarafından, Uganda ile tarım ve hayvancılık alanında teknik yardım ve ikili işbirliği çalışmalarının başlatılması kapsamında çalışma ziyaretleri gerçekleştirildi.
TİKA heyeti tarafından, küçük-büyük baş hayvancılık, et-süt ürünleri üretim, işleme ve pazarlama konularında inceleme, ihtiyaç analizi ve projelendirme çalışmaları yapmak üzere düzenlenen çalışma ziyaretleri Uganda Meclis Başkanı Rebecca Alitwala Kadaga’nın koordinesinde gerçekleştirildi.

Ziyaret çerçevesinde, Tarım Hayvancılık Endüstrisi Balıkçılık Bakanı Tress Bucyanayandi ve Turizm Bakanı Maria Mutagamba ile yapılan görüşmelerde TİKA’nın faaliyetleri ve Uganda’ya yönelik gerçekleştirilmesi planlanan proje ve faaliyetler hakkında bilgi verildi. Görüşmelerde yetkililer, TİKA’nın Uganda’da özellikle tarım ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesine yönelik proje ve faaliyet yapılmasını arzu ettiklerini söylediler. Ugandalı yetkililer, Türkiye tecrübe ve potansiyelinden istifade etmek istediklerini, tarım ve hayvancılık alanında uzman eğitimi ve tecrübe aktarımına ihtiyaç duyduklarını belirttiler. Yetkililer TİKA tarafından Uganda’da gerçekleştirilecek tarım projelerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade ettiler.

Görüşmelerin ardından Uganda’da yapılan tarımsal ve hayvansal üretim faaliyetlerinde verim ve kalitenin arttırılmasını sağlamak amacıyla, Ugandalı tarım ve hayvancılık uzmanlarının Türkiye’de bulunan hayvancılık tesisleri, süt üretim tesisleri, suni tohumlama laboratuvarı gibi yerlere teknik gezi yapması ve Türkiye ve Uganda’da eğitim verilmesi kararlaştırıldı.

Bu kapsamda, ilk olarak, Ugandalı yedi tarım uzmanı için İstanbul, Bursa ve Balıkesir illerinde süt hayvancılığı ve süt ürerim zincirini tanıtma amaçlı teknik bir gezi gerçekleştirildi. Program çerçevesinde, heyete Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bursa İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği yetkilileri tarafından, Bursa bölgesindeki hayvancılık çalışmaları ile ilgili bilgi verildi. Ugandalı uzmanların bu yıl 12. kez düzenlenen Bursa Tarım Hayvancılık Fuarına katılımları sağlandı.

Süt üretim firmalarına ait hayvan üretim merkezleri ile süt ürünleri işletmeleri ziyaret eden heyet, üretilen süt, yoğurt, peynir, kaşar, meyveli süt, meyve suyu, ayran gibi ürünlerin üretim aşamalarını bire bir inceleme imkânı buldu. Ardından, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı olan Karacabey TİGEM’i ziyaret eden Ugandalı uzmanlar, çiftlik içerisinde bulunan sığırcılık, koyunculuk, atçılık, köpekçilik ve bitkisel üretim alanlarında yerinde incelemelerde bulundular. Daha sonra uzmanlar, Bandırma ilçesinde bulunan özel bir yem fabrikası, Avrupa Birliğinden akreditasyon almış mezbaha tesisi ve kırmızı et- beyaz et ileri aşama üretim tesislerini gezerek, Türkiye tecrübesini yerinde gözlemlediler.

 

Sonraki Haber

TİKA'dan Kazakistan Başsavcılık Enstitüsü'ne Servis Aracı Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı desteği ve Kazakistan Başsavcılık Enstitüsü ile Türkiye Adalet Akademisi aracılığıyla savcıların eğitimi konusunda yapılan eğitim işbirliği kapsamında Kazakistan Başsavcılık Enstitüsü’ne savcıların eğitiminde kullanılmak üzere servis aracı desteğinde bulunuldu. TİKA,...