Haberler

11 Ekim 2012

Türkmenatlarının Genetiğinin Korunması Çalışmalarına TİKA'dan Destek

Dünya genelinde Ahalteke atları olarak bilinen Türkmenatlarının genetiğinin korunması ve saf Ahalteke ırkının ortaya çıkarılması çalışmalarına Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından destek olunmasını amaçlayan projede ilk adım atıldı.

Ahalteke atlarının Türkmenistan için ne denli önemli olduğunu, dünyada sadece Türkmenistan’da bir At Bakanlığı (Türkmenatları Devlet Birliği) bulunmasından anlamak mümkündür. Öyle ki Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un ülkede önem verdiği alanların başında gelen ve 2012 senesinde yayınladığı milli programın ilk sırasında yer alan Ahalteke atlarının diğer at ırklarından ayıklanarak saf Ahalteke atlarının koruma altına alınması hususu, ülke prestiji ve kültürel mirasa sahip çıkma açısından büyük önem taşıyor.

TİKA’nın Türkmenatları Devlet Birliği ile ortaklaşa gerçekleştirmeyi plânladığı “Ahalteke Atlarının Genetiklerinin Korunması Projesi”nin ilk aşaması olarak, 30 Nisan-01 Mayıs 2012 tarihleri arasında T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan uzmanlar başkent Aşkabat’ta bulunan Moleküler Genetik Laboratuarı’nda incelemelerde bulundu. İncelemeler neticesinde uzmanlarca hazırlanan rapor doğrultusunda, Ahalteke atlarını diğer at ırklarından arındırarak saf ırk Ahalteke atlarının ortaya çıkarılması amacıyla yapılan tahlil çalışmalarının devam ettirilmesi için gerekli kimyasal malzeme ihtiyacı ( DNA Test Kitleri) TİKA tarafından temin edilerek Türkmenatları Devlet Birliği’ne teslim edildi.

TİKA ile Türkmenatları Devlet Birliği işbirliğinde hayata geçirilmesi plânlanan proje ile Ahalteke atlarının kayıt ve tescil işlemleri, DNA testleri, at hastalıklarının teşhisi, doping analizleri ile yerel ve uluslararası at yarışmalarına katılımlarının sağlanması konularında gerekli eğitim programları ve organizasyonların yapılması hedefleniyor.

Sonraki Haber

Ukrayna'da Eğitimciler, TİKA Tarafından Destek Verilen Kongrede Buluştu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından verilen destekle; Diyalog Avrasya Platformu ve Ukrayna’nın önde gelen eğitim kurumları arasında yer alan Uşinskiy Güney Ukrayna Milli Pedagoji Üniversitesi işbirliğinde “Küreselleşen Dünyada Öğretmenin Rolü” konulu 2. uluslararası...