Haberler

13 Ocak 2012

Türkiye'den Gelen Yardımlar Bizim İçin Değerli

Dünyanın en yüksek nüfusa sahip 6. ülkesi olan ve Müslüman ülkeler arasında 2. sırada yer alan Pakistan İslam Cumhuriyeti’nde, yaşları 5 ile 9 arasında değişen 6,8 milyon çocuk eğitim alamıyor. 2010 yılında ülkedeki eğitim sisteminde yapılan yeniliklere ve zorunlu ilkokul eğitimin kademeler halinde yürürlüğe konulmuş olmasına rağmen; eğitim altyapısının yetersizliği pek çok ülkede olduğu gibi sosyal sorunlara neden oluyor. Son yıllarda arka arkaya yaşanan deprem ve sel felaketlerinden sosyo-ekonomik olarak etkilenen Pakistan’da GYİH’nin yalnızca %2,7’si eğitim harcamaları için kullanılıyor.

Pakistan’da bulunan The Kaghan Memorial Trust (KMT) adlı sivil toplum kuruluşu, 2005 yılında meydana gelen depremden en çok etkilenen bölgelerden biri olan ve ülkenin kuzeyinde yer alan Kaghan Vadisindeki köylerde yaşayan çocukların öğrenim göreceği bir okul inşa etmek için TİKA’dan destek talep etti.

Bu amaçla Hayberpakhtunwa eyaleti, Mansehra şehrine bağlı Kawai bölgesinde inşa edilen Kaghan Memorial Okulu (KMS), etrafındaki dört köyle birlikte toplam 44.500 nüfuslu bölgede eğitim-öğretime başladı. Fakat okulun erişilebilirlik sorunu, eğitimi olumsuz yönde etkiliyordu. Farklı yerlerden gelen çocukların okula ulaşımlarını sağlamak amacıyla biri kiralık olmak üzere 4 arazi aracının temin edilmesine ve araçların her gün iki tur yapmak zorunda kalmasına rağmen öğrenci kapasitesinin ulaşım ihtiyacı tam olarak karşılanamıyordu.

 Her yıl uzak mesafelerden gelen öğrenci sayısında artış gözlenirken, ulaşım ücretleri aileleri zor durumda bırakıyordu.

Bu doğrultuda, KMT Pakistanlı öğrencilerin okula gidiş-gelişlerini kolaylaştırıcı bir aracın temin edilmesi için Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) İslamabad Program Koordinasyon Ofisine başvuruda bulundu.

TİKA yetkilileri tarafından ziyaret edilen okulun, dağlık Mansehra-Kavai bölgesinde neredeyse tek eğitim kurumu olduğu ve yurt dışından ülkeye gelen öğretmenlerin burada ücretsiz olarak öğrencilere hizmet ettiği gözlendi. Bir araca onlarca çocuğun binmesiyle sağlanan ulaşım sorununun yerinde tespit edilmesinin ardından, TİKA bu konudaki çalışmalarına başladı ve TOYOTA marka bir servis aracı KMT yetkililerine teslim edildi.

KMT Başkanı Kurran Khan, Pakistan’da var olan eğitim standartlarının üstünde faaliyet gösteren okulda daha çok çocuğun geleceğe hazırlanmasına destek veren TİKA’ya teslim işlemi sırasında teşekkür ederek; Türkiye’den gelen yardımın kendileri için çok değerli olduğunu dile getirdi.

Sonraki Haber

Kazak Doktorlara Uzman Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), sağlık göstergelerinin iyileştirilmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, bölgesel ve sosyo-ekonomik gruplar arasındaki farklılıkların giderilmesi için başlattığı uzman eğitimlerine farklı farklı ülkelerde, farklı sektörlerle devam ediyor. İlgili ülkelerdeki sağlık sistemlerinin...