Haberler

13 Şubat 2012

Türkiye'den Gazze'ye 46 Ton İlaç ve Tıbbi Malzeme Yardımı

Türkiye,  Gazze Şeridi’nde yaşanan abluka nedeniyle Filistin halkının yaşadığı sorunlar karşısında duyarsız kalmıyor. Eğitim ve sağlık alanında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda yaptırılan alt yapı yatırımları devam ederken, acil insani yardım malzemeleri de yine TİKA eliyle bölgeye ulaştırılıyor.
 
Gazze’de sık sık yaşanmakta olan ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacını gidermek amacıyla, Türkiye’den Filistin’e 46 ton tıbbi malzeme ve ilaç yardımı gönderildi.  Gönderilen yardımın tutarı 1.6 milyon ABD Doları tutarında.  Gazze Şeridi’ne ulaşan yardım paketi 57 çeşit ilaç ve 43 çeşit sarf malzemesinden oluşuyor.

Tıbbi yardım paketinde bulunan ilaçların tümün Türkiye’de üretildi. Ülkedeki abluka dikkate alınarak ilaçların son kullanma tarihinin 2014 ve sonrası olmasına önem verildi. 

Ülkemizden deniz yoluyla gönderilen ilaçlar 29 Ocak 2012 tarihinde İsrail Ashdot limanına ulaştı. Toplam 10 kamyonluk yardımın Gazze Şeridi’ne teslimatı tamamlandı. Gerekli kontrollerin yapılmasının ardından, Filistin Sağlık Bakanlığı depolarına sevk edilen ilaç ve tıbbi malzemenin hastanelere dağıtımı önümüzdeki günlerde başlayacak.

Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Aşraf Alkudra, Sağlık Bakanı Dr. Basem Naim’in Türk Hükümetine ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti. Alkudra, Filistin’de yaşanan ambargonun her alanda olduğu gibi sağlık alanında da büyük tahribata neden olduğunu dile getirerek “Türkiye’den TİKA eliyle gönderilen bu yardımlar Gazze’de sağlık alanında yaşanan sorunların çözümüne katkı sağlayacak” dedi.  

Türkiye’den gönderilen ilaçlaın ve tıbbi malzemenin Gazze’de hastanelerde yatmakta olan pek çok hastanın tedavisinde kullanılması bekleniyor.  TİKA’nın koordinasyonunda Gazze ve Batı Şeria’da yaptırılmakta olan 2 hastanenin inşaat çalışmaları devam ediyor.

Sonraki Haber

TİKA ve Jıca Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında ortak işbirliği çalışmalarının temelini oluşturacak mutabakat zaptı imzalandı. İmzalanan mutabakat zaptı ile TİKA ve JICA’nın, Ortadoğu, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar ve Afrika’da...