Haberler

04 Kasım 2022

Türkiye ve Küba Diplomatik İlişkilerinin 70. Yılı Sergisi Havana'da Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz, Havana'da Türkiye-Küba diplomatik ilişkilerinin 70. yılı sergisinin açılışına katıldı. 

Açılış törenine, Türkiye'nin Havana Büyükelçisi Vehbi Esgel Etensel, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Naci Yorulmaz, Küba Dışişleri Bakanlığı, Küba Kültür Bakanlığı, Küba Uluslararası Yatırım Bakanlığı, Küba Milli Kütüphane temsilcileri, çok sayıda ülkenin büyükelçisi, üniversite temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler katılım sağladı. 

Serginin açılışında konuşan Büyükelçi Etensel, Küba makamlarının projeye verdiği destekten dolayı teşekkür etti. 

Yorulmaz da konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti ve Küba arasındaki ilişkilerin tarihi boyutuna dikkati çekerek, iki ülke ilişkilerinin tarihi boyutunun kayda alınması hususunda arşivlerin önemli olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin Latin Amerika açılımından bahseden Yorulmaz, sözlerini TİKA'nın Küba'da gerçekleştirdiği projeleri özetleyerek tamamladı. 

Küba Dışişleri Bakanlığı adına konuşan Elena Casera Mesa ise iki ülke ilişkilerinin önemini hatırlatarak, Büyükelçiliğe ve TİKA'ya iki ülke ilişkilerine yaptığı katkıdan ötürü teşekkür etti. 

Yorulmaz, Küba Türkoloji Kürsüsü öğrencileriyle bir araya geldi

Açılış töreninin ardından beraberindeki heyet ile TİKA tarafından 2013'te kurulan Havana Üniversitesi ve Havana Türk Tarih ve Kültürü Kürsüsü’nü ziyaret eden Dr. Yorulmaz, Türkçe kursuna devam eden öğrencilerle sohbet etti. 

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Yorulmaz ve Büyükelçi Vehbi Esgel Etensel, Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Josefina Vidal ile bir araya geldi. 

Görüşmelerde, iki ülkenin ikili ilişkilerinin geliştirilmesi konusu ve TİKA'nın gerçekleştirdiği projeler ile iki ülke ilişkilerine sağladığı katkı değerlendirildi. 

Sağlık Bakan Yardımcısına ziyaret

Yorulmaz ve beraberindeki heyet, Dışişleri Bakanlığı ziyaretinin ardından son olarak Küba Sağlık Bakan Yardımcısı Reinol Delphin Garcia Morerio ile bir görüşme gerçekleştirdi. 

Toplantıda, Küba'da büyük hasara yol açan lan Kasırgası’ndan etkilenen bazı şehirlere yönelik acil sağlık yardımı yapılması konusunun ele alındığı bildirildi. 

Türk dış politikasının girişimci ve insani diplomasi üzerine inşa edildiğini vurgulayan Yorulmaz, TİKA'nın Küba Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek hastanelerde bazı projeler gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Açılan serginin, tarihi Devrim Meydanı’ndaki Havana Milli Kütüphanesi'nde 1 hafta boyunca sergileneceği bilgisi paylaşıldı. 

 

Sonraki Haber

TİKA, Güney Sudanlı Kadın Girişimcilere Desteğini Sürdürüyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Güney Sudan’da faaliyet gösteren Değişimci Kadınlar Derneği üyesi 78 kadına terzilik ve sabun üretimi alanlarda kullanılmak üzere başlangıç kiti desteğinde bulundu. İki aşamalı gerçekleştirilen projenin ilk aşamasında Değişimci Kadınlar...