Haberler

19 Aralık 2022

Türkiye Ulus Markalama Forumu İstanbul'da Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Rahman Nurdun, Türkiye Ulus Markalama Forumu kapsamında düzenlenen "TİKA: İşbirliği ve Kalkınma Projelerinde Türkiye Markası" paneline katılarak sunum yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Maslak TİM Gösteri Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Ulus Markalama Forumu"nda "TİKA: İşbirliği ve Kalkınma Projelerinde Türkiye Markası" başlıklı panelde konuşan Nurdun, dünya çapında 62 ofisleri bulunduğunu kaydetti.

Nurdun, AK Parti gelmeden önce Türkiye'nin kalkınma yardımı yaklaşık 60 milyon dolar iken güncel olarak 7 milyar dolara ulaştığının bilgisini verdi.

Türk tipi kalkınma modelinden söz eden Nurdun, "Cumhurbaşkanı'mızın her zaman dile getirdiği bir söylem, insan odaklı bir tabir; 'Nerede muhtaç bir insan varsa biz oradayız.' Bizim gündemimiz bu. O yüzden biz genelde talebe dayalı yardım yapıyoruz. Hiçbir zaman biz empoze yapmadık. Türkiye ihtiyaç odaklı yardım yapıyor. Bugüne kadar Türkiye'nin yaptığı yardımları maalesef bazı gelişmiş ülkeler görmezden geliyor." diye konuştu. Nurdun, Türkiye'nin yurt dışında artık iyi tanındığını, birçok alanda markalaştığını dile getirdi.

Somali'de 2011'de kuraklık ve çatışma gibi sorunların olduğu bir dönemde dünya seyirci kalırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oraya gittiğini hatırlatan Nurdun, Türkiye'nin yardımının oraya ulaştığını, amaçlarının dostluk ve Allah rızasından başka bir şey olmadığını aktardı.

Nurdun, "Gelişmiş ülkelerin bugüne kadar yaptığı yardımlar, şartlı yardımlar. Bir yardım yapıyor, kendi malını alma şartı koşuyor ya da ticareti geliştirmek için yardım yapıyorlar. Belli ki orada gündemleri başka. Yıllardır konuşuyorlar bunu." ifadelerini kullandı.

TİKA'nın gönüllü sağlık taramaları, restorasyon ve kültürel işbirliği, Türkçe eğitime destek, sosyal ve idari altyapı destekleri gibi alanlarda dünya çapında hizmetlerde bulunduğunu anlatan Nurdun, eğitim ve sağlık alanında yapılan eserlerden bazılarını şöyle sıraladı:

"Nijer'de Dostluk Okulu, Kolombiya'da Orejon Türk Okulu, Kırgızistan'da Oş Şehri Türk Okulu, Ürdün Unrwa Vahdet Kız Kampı Okulu, Moğolistan'da Duha Türkleri Okulu yenilemesi, Moldova Gagavuz Özerk Yeri'nde Nasrettin Hoca Okulu, Meksika Türkiye İlkokulu, Cezayir Bilgisayar Sınıfı, Kosova'da Mamuşa İlköğretim Okulu, Cezeri Üretim Laboratuvarı, Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Moldova'da Aziz Sancar Tanı ve Tedavi Merkezi, Filistin'de Türkiye Dostluk Hastanesi, Gürcistan'da hastane, Meksika'da sağlık kurumu, Kırgızistan'da hastane."

Sonraki Haber

TİKA'dan Ukrayna'ya Eğitim Alanında Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ukrayna’da bulunan bir anaokulunda tadilat çalışması gerçekleştirerek donanım desteğinde bulundu. Ukrayna’da devam eden savaş nedeniyle Kiev’e bağlı hasar gören Borodyanka ilçesinde bulunan Kazka Anaokulu’nda tadilat çalışması gerçekleştirildi. Çalışmalar...