Haberler

12 Eylül 2022

Türkiye, Sağlık Alanındaki Tecrübelerini Azerbaycan ile Paylaşıyor

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, "Türkiye-Azerbaycan Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Ağrı Workshop günleri" sona erdi.

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği ile Azerbaycan Reanimatoloji ve Anesteziyoloji Uzmanları Birliğinin ortaklaşa düzenlediği etkinliğin açılışına Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Azerbaycan Sağlık Bakan Yardımcısı Nadir Zeynalov, Azerbaycan Milli Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Ehliman Emiraslanov, dernek yetkilileri ve doktorlar katıldı.

“İnsana yapılan yatırım kalıcı yatırımdır”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Bakü Büyükelçisi Bağcı, Kovid-19 salgını döneminde insanı yaşatma çabası içerisinde olan doktorlara ve özellikle yoğun bakım üniteleri çalışanlarına teşekkür etti. Bağcı Azerbaycan'da bu yıl Türkiye ile ortak sağlık konulu üçüncü etkinliğin düzenlediğini belirterek ülkeler arasındaki ilişkilerde insana yapılan yatırımın en önemli ve kalıcı yatırım olduğunu, sağlık alanındaki etkinliklerin de buna hizmet ettiğini kaydetti.

Anesteziyoloji ve acil terapinin önemine değinildi

Azerbaycan Milli Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Emiraslanov da anesteziyoloji ve acil terapinin ne kadar önemli olduğunun, Kovid-19 salgını döneminde daha açık görüldüğünü belirtti. Emiraslanov, "Bugünkü etkinliğin bir diğer konusu ağrı polikliniği. Maalesef Azerbaycan'da bu alanda yeteri kadar uzman yok. Bugünkü etkinlikteki Türk hocaların sayesinde Azerbaycanlı uzmanlar da tecrübelerini pekiştirecekler." ifadelerini kullandı.

Teorik ve pratik eğitimler verildi

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Meral Kanbak ise Azerbaycan Reanimatoloji ve Anesteziyoloji Uzmanları Birliği ile ilişkilerinin giderek artacağına ve ileriye taşınacağına inandığını söyledi. Kanbak, Azerbaycan'a 20'nin üstünde kendi alanında deneyimli hoca ile geldiklerini belirterek bu etkinlikte hem teorik hem de pratik eğitimlerin verildiğini bildirdi.

“TİKA olarak bu tür etkinlikleri destekliyoruz”

TİKA Bakü Koordinatörü Fatih Yılmaz, diğer alanlarda olduğu gibi Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sağlık alanındaki ilişkilerin her geçen gün daha da ileri aşamalara taşındığını ve güçlendiğini belirtti. Yılmaz, sağlık alanında verimli ve kalıcı iş birliklerinin tesis edilmesi bakımından iki kardeş ülkenin bilim insanları arasında bilgi ve tecrübe mübadelesine imkân sağlayan faaliyetlerin çok önemli olduğunu belirterek TİKA olarak bu tür etkinlikleri desteklediklerini kaydetti.

Çeşitli sunum ve eğitimlerin yapıldığı etkinlik 2 gün sürdü.

Sonraki Haber

Kamerun’da Bal Üreten Kadın Kooperatifine Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kamerun’un başkenti Yaounde’nin Soa ilçesinde arıcılık ile uğraşan kadın kooperatifine ekipman desteği sağlandı. TİKA Yaounde Koordinatörü Burak Özden, yaptığı açıklamada; çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 50 üyeye sahip...