Haberler

15 Nisan 2019

Türkiye Meksika Dostluğu Sağlık Merkezi Hizmete AçıldI

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Meksika’nın Oaxaca Eyaleti El Espinal adlı yerleşim biriminde Türkiye-Meksika Dostluğu Sağlık Merkezi hizmete açıldı.

2017 yılında Meksika genelinde etkili olan depremden yoğun olarak etkilenen Oaxaca eyaletinin El Espinal kasabasında hizmete açılan sağlık merkezi, 8 bin nüfuslu kasaba ve etrafındaki yerleşim birimleriyle birlikte 15 bin kişiye hizmet veren tek sağlık merkezi olma özelliğini taşıyor.

Tüm hizmetlerin ücretsiz sunulacağı merkezin ihtiyacı olan tıbbi ekipman ve diğer malzemelerin temini de yine TİKA tarafından yapıldı.

Temel atma törenine Oaxaca Eyalet Valisi Alejandro Ismael Murat Hinojosa, TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin, Türkiye’nin Meksiko Büyükelçisi Tahsin Timur Söylemez, El Espinal Belediye Başkanı Dr. Hazael Matus Toledo ve bölge halkı katıldı.

El Espinal Belediye Başkanı Dr. Hazael Matus Toledo açılış töreni konuşmasında “Bu sağlık merkezi Türkiye’nin bir parçası, bölgemizi vuran depremden sonra yaşadığımız zor günlerde Türkiye’nin bize uzattığı yardım elini asla unutmayacağız, bu merkezde Türkiye’nin özel günleri ve milli bayramlarında anma ve kutlama etkinlikleri düzenleyeceğiz” diyerek ülkemize ve TİKA’ya minnet ve teşekkürlerini iletti.

TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin ise Sayın Cumhurbaşkanımızın “Dünya beşten büyüktür” vurgusuna atıfta bulunarak Dünya’daki sorunların ancak paylaşarak çözülebileceğini dile getirdi ve Türkiye'nin TİKA eliyle mağdur ve mazlumlara yaptığı yardımlarla bu hedef doğrultusunda ilerlediğini ifade etti.

Oaxaca Eyalet Valisi Alejandro Ismael Murat Hinojosa konuşmasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a selam ve teşekkürlerini göndererek şunları ifade etti: “Bu kasaba tarihin en büyük felaketlerinden birini yaşamıştı. Düşmüştük. Başımızı kaldırdığımızda uzaklardan gelen bir dost gördük, bize uzanan el Türkiye idi.”.

Hastane inşaatının tezyinatında Selçuklu mimarisinden örnekler kullanıldı ayrıca hastane bahçesine kurulan kaidede kadim Anadolu medeniyetimizin kardeşlik ve dayanışma kültürüne atıfta bulunan, ülkemizden bir mesaj yer alıyor: “Bir Olalım, İri Olalım, Diri Olalım”.

1750 metrekarelik alanıyla günde 300 kişiye birinci seviye sağlık hizmeti verebilecek şekilde inşa edilen sağlık merkezinde; 2 genel tıbbi muayenehane, diş polikliniği, 1 kadın hastalıkları odası ve doğumhane,  tedavi odası, önleyici sağlık hizmeti odası,  personel eğitim salonu, ecza deposu ve sterilizasyon odasının yanı sıra sağlık merkezinde çalışacak doktorlar için lojman da bulunuyor.

Sonraki Haber

Mezar-ı Şerif Bahter Erkek Lisesi Yenilendi

Mezar-ı Şerif şehrinin en büyük ve köklü liselerinden biri olan Bahter Lisesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilendi. 7 binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü lisenin 8 sınıflık ek binaları düzenlenen törenle hizmete...