Haberler

29 Ocak 2018

Türkiye'den Somali'ye İlkleri Yaşatan Proje

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile İHH İnsani Yardım Vakfı iş birliğinde açılan Somali Uygulamalı Tarım Okulu, ülkeye tarım alanında ilkleri yaşattı.

TİKA ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı işbirliğinde açılan Somali Uygulamalı Tarım Okulu, ülkeye tarım alanında ilkleri yaşattı. Modern tarım tekniklerinin öğretildiği okulun uygulama bahçesinde, Somali'de ilk kez kavun, salatalık, patlıcan, fasulye ve sırık domates çeşitleri başarıyla yetiştirildi.

Yurt dışında 60'a yakın ülkede ofisi bulunan, 170'den fazla ülkede faaliyet yürüten TİKA, dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine Türkiye'nin dost elini uzatıyor. Zor şartlara sahip Somali'de faaliyetlerini sürdüren TİKA, bölgede insani yardımların yanı sıra eğitim, sağlık, tarım ve altyapı başta olmak üzere birçok alanda projeyi hayata geçirerek, ülkenin kalkınmasına destek oluyor.

Türkiye'nin yurt dışındaki olumlu imajını da güçlendiren TİKA,  11 Eylül 2011'den bu yana hizmet veriyor. Ülkede, milyonlarca insan Türkiye'den gelen yardımlarla hayata tutunma mücadelesi verirken TİKA, yardımların Somalililere ulaştırılmasında önemli rol oynuyor.

Doğu Afrika'nın en modern tarım okulu

Bu kapsamda, TİKA ile İHH İnsani Yardım Vakfı işbirliğinde, kuraklık ve buna bağlı yaşanan açlığa karşı önlem almak için 2012'de Somali Uygulamalı Tarım Okulu açıldı.

Projenin ilk aşamasında Somali'nin farklı bölgelerinden 500 öğrenciye uygulamalı tarım eğitimi verildi. Projenin ikinci aşamasında ise 2014'te Somali Anadolu Ziraat Fakültesi'nde eğitime başlandı. TİKA tarafından proje kapsamında 2016'da, fakülte yerleşkesine modern tarım tekniklerinin öğretilmesi amacıyla 2 bin metrekare alana sahip sera kuruldu. Ayrıca uygulama eğitimleri için traktör, römork, pülverizatör, silaj makinesi, pulluk, mibzer, çapa makinesi ve diskaro gibi tarım aletleri temin edildi.

TİKA, uygulamalı tarımsal eğitimin amacına uygun şekilde devam etmesini sağlamak amacıyla tarım uzmanlarının Somali'de görevlendirilmesini sağladı. Eğitim için gelen öğrenciler, eğitim süresi boyunca tohumun ekilmesi, sulanması, çapalanması, ilaçlanması, hasadı ve tekrar tohum alınması gibi konularda uygulamalı tarım eğitimi aldı.

Projeyle Somali tarımına uzman personel kazandırılmasının yanında, Somali'de bugüne kadar hiç yetiştirilmeyen pek çok ürün, okulun uygulama sahasında yetiştirilerek adaptasyon ve verimleri belirlendi. Fakültenin uygulama bahçesinde, buğday, soya fasulyesi ve mısır gibi sanayi bitkilerinin yanında, bugüne kadar Somali'de üretilmeyen kavun, salatalık, patlıcan, fasulye ve sırık domates çeşitleri başarıyla yetiştirildi.

Deneme üretimleri tamamlandığında tarım havzalarına ekimi yapılacak bu tarım ürünleri sayesinde Somali'nin, kıtlığın yaşanmadığı bir ülke haline getirilmesi hedefleniyor.

Somali'de modern tarıma geçişte ilk adım

TİKA Mogadişu Program Koordinatörü Galip Yılmaz, yaptığı açıklamada, Doğu Afrika'nın en modern tarım okulu özelliğini taşıyan Somali Uygulamalı Tarım Okulu'nda, TİKA tarafından yaptırılan 2 bin metrekare alana sahip seranın bulunduğunu söyledi. Ülkenin modern tarıma geçmesine öncülük eden okulun, Somali'ye birçok ilki yaşattığını dile getiren Yılmaz, "Somali'de ciddi anlamda tarım kültürü yok. Bunun için pek çok meyve ve sebzenin yetiştirmesinde de, tüketiminde de tecrübe sahibi değiller." dedi.

Hem öğrenciler hem okul kazanıyor

Somali Uygulamalı Tarım Okulu'nun tamamen eğitim amacıyla oluşturulduğunu, kar elde etmeyi amaçlamadığını vurgulayan Yılmaz, öğrencilerin, serada yetiştirilen ürünleri satarak hem harçlıklarını çıkardıklarını hem de okullarına destek olduklarını belirtti.

Somali'de mısır, domates, biber ve patlıcan başta olmak üzere birçok tarım ürününden yılda 4 kez hasat alındığını; muz, mango, greyfurt, hindistan cevizi ve espandes gibi tropikal meyvelerin yıl boyunca yetiştiğini söyleyen Yılmaz, Somali'nin, halkını doyurmasının yanında satabileceği ve ciddi gelir elde edebileceği alanlar olduğunu, ülkenin tarım alanında gelecek vadettiğini anlattı.

Öğrencilere ücretsiz eğitim

Ücretsiz eğitim verilen okulda, 180 öğrencinin bulunduğunu, okulun 2017'de ilk mezunlarını verdiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Öğrencilerimizin eğitimlerinin iyi olması için her şeyi yapıyoruz. Türkiye'den tarımsal makineler getirildi. Burada öğrencilerin eğitim amaçlı hizmetlerine sunuldu. Sera var. Belki bu, Afrika'da diğer üniversitelerde olmayan bir imkan. Modern sulama tekniklerinden diğer tekniklere kadar her şey uygulanıyor. Çok farklı çeşitler deniyoruz. Çeşitler üzerinde adaptasyon çalışmaları yapıyoruz. Burada uygun olabilecek türleri Türkiye'deki araştırmacılara, üniversitelere, araştırma kuruluşlarına gönderiyoruz."

Tohumlar Türkiye'den

Okuldaki tohumların büyük bir kısmının Türkiye'den getirildiğini anlatan Yılmaz, "Burada, ağırlıklı olarak Türkiye'deki geleneksel tohumlar kullanılıyor. Bazı hibrit tohumları da kullanıyoruz. Elimizden geldiğince tarımsal üretime katkı sağlamaya çalışıyoruz." dedi. Yılmaz, TİKA'nın Somali'deki yeni tarım projesi olan Şabella Havzası Tarımsal Kalkınma Projesi'nin bu yıl içinde uygulamaya konulacağını bildirdi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Eritre’de Eğitime Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Eritre’nin Başkenti Asmara’da ortaokul ve lise öğrencilerinin okula gidiş-gelişlerinde kullanması kapsamında 114 adet bisiklet desteğinde bulundu. TİKA, faaliyet gösterdiği coğrafyalarda gerçekleştirdiği projelere devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından...