Haberler

12 Haziran 2016

Türkiye Azerbaycan İşbirliğinde Uganda’ya Sağlık Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yeryüzü Doktorları Derneği (YYD) işbirliğinde Uganda’nın Başkenti Kampala da bulunan Uganda İslam Üniversitesinin yeni açılacak göz departmanına Azerbaycanlı ve Türkiyeli Doktorlar tarafından uygulamalı göz katarakt ameliyatı eğitim programı düzenlendi.

TİKA tarafından UATİP – Uganda Azerbaycan Türkiye İşbirliği Projesi kapsamında YYD işbirliğinde Uganda’nın Başkenti Kampala’da bulunan Uganda İslam Üniversitesine bağlı, özellikle katarakt hastalığının en yaygın bölgesi olarak bilinen İganga şehri bölge hastanesinde (İganga District Hospital) Azerbaycanlı ve Türkiyeli Doktorlardan oluşan 6 kişilik sağlık ekibi eğitim programı süresince (FAKO) Lazerli Katarakt Ameliyatı ve (ECCE) Extracapsular Cataract Extraction yöntemleri ile toplam 40 hastaya Katarakt Ameliyatı ve 80 poliklinik göz muayenesi gerçekleştirildi.

Söz konusu Programa YYD’nin oluşturduğu Türkiyeden katılan 2 göz hastalıkları uzman Doktoru ve 1 hemşire ile Azerbaycan Bilesuvar Rayon Merkezi Hastanesinden 1 göz hastalıkları uzman Doktor katıldı. Program kapsamında 1 adet (FAKO) Lazerli katarakt ameliyatı cihazı, Optik biometri cihazı ve Otorefraktometre Uganda İslam Üniversitesinin göz bölümüne temin edildi.

Uganda İslam Üniversitesi Rektörü Dr. Ahmed Kawesa Sengendo; Türkiye ve TİKA tarafından Sağlık sektörlerine yapılan eğitim ve tıbbi yardımların ülkelerinin kalkınma ve sağlık alanında önemli yer edindiğini ve bu tür eğitim faaliyetlerinin devam etmesinin insanlık adına olan önemini vurgu yaptı.

Düzenlenen eğitim programının sonunda, İganga Bölge Hastanesi Müdürü Dr. James; TİKA ve Yeryüzü Doktorları Derneği tarafından gerçekleştirilen tıbbi ve eğitim desteğinin ilk defa gerçekleştirilmesinin mutluluğu içerisinde olduklarını ve teknik kapasite ve koşullarının iyileştirilerek İganga bölgesindeki ihtiyaç duyulan önemli bir eksikliğin giderildiğini ifade etti. 

Sonraki Haber

Arnavutluk’taki Osmanlı Dönemine Ait Arşiv Belgeleri Gün Yüzüne Çıkarılacak

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteği ve Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde Arnavutluk arşivlerinde bulunan Osmanlı dönemine ait fermanlar, vergi defterleri, makbuzlar, şeriyye sicilleri, tapu kadastro defterleri, vakfiyeler vb. tarihi belgeler dijital ortama...