Haberler

09 Aralık 2021

Türk Cumhuriyetlerinin 30. Kuruluş Yıl Dönümleri Ankara'da Kutlandı

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Türk Dünyası Parlamenterler Birliği ve Türkiye Politik ve Stratejik Araştırmalar Vakfının (TÜRPAV) düzenlediği “Türk Cumhuriyetlerinin 30. Kuruluş Yıl Dönümleri Kutlama Programı ve Paneli”  Ankara Türk Ocağı Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlendi.

Etkinlikte, Türk Cumhuriyetlerinin. 30 bağımsızlık yıl dönümü kapsamında değerlendirmeler yapıldı. Programda, konuşmacılar tarafından Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi ile birlikte Rus işgali altındaki Kırım ve Çin’in sistematik soykırım işlediği Doğu Türkistan gibi Türk dünyasının günümüzdeki kanayan yaraları sık sık dile getirildi.

Türk Cumhuriyetlerinin 30. kuruluş yıl dönümü çerçevesinde gerçekleşen program, okunan İstiklal Marşı’nın ardından Türk Dünyası Parlamenterler Birliği (TDBP) Genel Başkanı, 21. Dönem Trabzon Milletvekili Nail Çelebi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, protokol konuşmalarına geçildi.

Protokol konuşmaları, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ve eski Devlet Başkanı Dr. Reşad Doğru’nun konuşmalarıyla devam etti. Etkinliğe, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop telgraf göndererek, kutlama programı ve panel kapsamında Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlık yıl dönümünü tebrik etti.

Protokol konuşmalarının ardından Türk Cumhuriyetleri Büyükelçileri ve Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanları katılımcılara hitap etti. Türkiye-Özbekistan Parlamentolarası Dostluk Grubu Başkanı Osman Mestan selamlama konuşmasını yaptı. Mestan, gerçekleştirdiği konuşmasında Türk Devletleri Teşkilatının önemine dikkat çekti. Azerbaycan Büyükelçisi Reşat Mamadov yerine konuşmayı Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Elçin Allahverdiyev gerçekleştirdi. Allahverdiyev, konuşmasında ikinci Karabağ Savaşı sürecinde Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine değindi.

Etkinlikte, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Türk Cumhuriyetlerinin 30. bağımsızlık yıldönümü kapsamında konuşmalarını gerçekleştirdi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Kenya’da Modern Tarım Altyapısı Kurulması ve Temiz Suya Erişime Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kenya’nın Wajir-Eldas bölgesinde, bölge halkının ve yaklaşık 28 dönümlük tarım arazisinin suya erişimini sağlamak için sondaj kuyusu ve tarım arazisi altyapısı kurdu.    Proje kapsamında, 50.000 litre kapasiteli...