Haberler

05 Mart 2012

TİKA'nın Koordinasyonunda Yaptırılan Mogadişu Havaalanına Türkiye'den İlk Sefer 6 Mart 2012 Tarihinde Başlıyor

Somali’de son iki yılda yaşanan seller ve ardından meydana gelen kuraklık nedeniyle ülkede nüfusunun %53’ü açlık, susuzluk ve salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Su kaynaklarının kuruması, içme suyuna erişimin yetersiz kalması, tarım ve hayvancılık temel geçim kaynağı olmasına rağmen ekinlerin kuruması bölgeyi sosyo-ekonomik açıdan olumsuz yönde etkiledi. 20 Temmuz 2011 tarihinde ülkenin güneyi Birleşmiş Milletler tarafından ‘kıtlık bölgesi’ olarak ilan edildi. Dünya son 60 yılın en büyük açlık ve kuraklık sorunuyla karşı karşıya kaldı.

Türkiye Somali’nin Yanında

Somali’de çocuk ölümlerinin sayısı on binlerle ifade edilirken, uluslararası yardım kuruluşları güvenlik gerekçesiyle ülkeyi ‘çalışılması zor bir yer’ olarak tanımlarken, yüz binlerce kendilerine uzanacak bir yardım elini beklerken Türkiye tüm bu yaşananlar karşısında duyarsız kalmadı. Ülkemizin öncü olduğu kampanyalarda acil insani yardım malzemeleri ivedililikle bölgeye ulaştırıldı. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen Somali ziyaretinin ardından, Somali’de yaşananlar dünya kamuoyunda yankı buldu.

İnsan ölümlerinin yalnızca istatistikî bir veri olmaktan öteye geçemediği Somali’de ülkemizin çalışmaları acil insani yardımla sınırlı kalmadı. Türkiye bölgenin sosyal ve teknik altyapısını güçlendirecek faaliyetler başlattı. Kampanyalar neticesinde ülkede hayat iyileşme eğilimi gösterdi; çocuk ölümleri azaldı, başkent Mogadişu’da kent canlılık kazandı.

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali Ziyareti

Türkiye’nin çağrısı ile 17 Ağustos 2011 tarihinde İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi ülkelerin bir araya geldi. Ülkemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası kamuoyuna “Somali’de yaşanalar karşısında duyarsız olmamaları gerektiği” çağrısında bulundu. Bu toplantının sonucunda bölgeye ulaştırılmak üzere 350 Milyon Dolarlık fon oluşturuldu.

19 Ağustos 2011 tarihinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, son 20 yılda Afrika ülkelerinin yöneticileri dışında Somali’ye giden ilk lider olarak ülkeyi ziyaret etti. Kurum ve kuruluşlardan çok sayıda yetkilinin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, işadamlarının, sanatçıların da katıldığı bu ziyaret Somali halkı tarafından ‘ülkenin başına gelen en güzel şey’ olarak nitelendirildi.

Somali Yardımları Koordinasyon Kurulu

Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretlerinin ardından Somali yardımlarının koordinasyonu Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ’ın Başkanlığında TİKA’ya verildi. Bu doğrultuda TİKA Mogadişu Program Koordinasyon Ofisi Somali’de açıldı. Başbakan Yardımcımızın katılımlarıyla düzenli olarak her iki ayda bir ülkeye ziyaret gerçekleştirildi.

Cezire Hayat Çadır Kenti ve Mobil Fırın

Türk Kızılayı tarafından Somali’de Cezire Hayat Çadır Kenti kuruldu. Kurulan her bir çadıra 5 adet battaniye, 1 adet mutfak seti, 1 adet gıda kolisinden oluşan yardım malzemeleri dağıtıldı. Türkiye’den gönderilen Mobil fırında her gün 5.000 ekmek üretiliyor.

Hastalar İçin Sıcak Yemek

Türk Diyanet Vakfı tarafından Banadir hastanesinde tedavi olan hasta ve hasta yakınları için 1500 kişilik sıcak yemek verildi. İç savaş yüzünden yetim kalan 461 çocuğa Ramazan Bayramında yeni elbiseler giydirildi. Yaklaşık 200 kız çocuğunun kaldığı yetimhaneye donanım, gıda ve giyecek yardımı yapıldı. Mogadişu Engelliler Merkezine kayıtlı 600 engelli bireyin aylık gıda ihtiyacı karşılandı. Yardımlar yalnızca ülkenin kuzeyi ile sınırlı kalmadı. Somali’nin güneyinde 200 ton gıda malzemesi dağıtıldı.

Teknik Uzman Heyetinin Somali Ziyareti

12 Eylül 2011 tarihinde TİKA’nın koordinasyonunda, Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ’ın katılımlarıyla yaklaşık 211 uzman Somali’nin başkenti Mogadişu’ya gitti. Burada yetkililerle görüşen heyet, yaptığı analizler neticesinde altyapı çalışmalarını başlattı.

Somalili Yaralılar Tedavi İçin Türkiye’ye Getirildi

Somali’de yaşanan patlamada ağır yaralanan 37 kişi yanlarındaki refakatçilerle birlikte ülkemizde getirildi. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yenimahalle Devlet Hastanesinde tedavi olan yaralılar, iyileşme süreçlerinin tamamlanmasının ardından ülkelerine döndü.

Mogadişu’da Çevre Düzenlemesi Çalışmaları Başlatıldı

Somali’deki çevre kirliliğinin önüne geçmek, salgın hastalıkların yayılmasını engellemek ve kentsel altyapı çalışmalarına zemin hazırlamak bölgeye gerekli donanım gönderildi. Mogadişu’da çevre temizliğinin ilk adımı atıldı. TİKA’nın koordinasyonunda, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, Türk Kızılayı’nın ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle Somali’nin başkenti Mogadişu’daki caddelerin asfaltlanma, aydınlatma ve çevre düzenlemesinin yapılması için gerekli çalışmalar başlatıldı.

Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ Altyapı Çalışmalarını İncelemek Üzere Somali’ye Gitti

Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ ve beraberindeki heyet, resmi görüşmelerde bulunmak ve ülkede yapılmakta olan altyapı çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla 25 Kasım 2011 tarihinde Somali’ye gitti. Başbakan Yardımcımız ve beraberindeki heyet, ülkede eğitim, sağlık ve sosyal altyapı konusunda gelişmeleri yerinde incelemek için görüşmelerde bulundu. Mogadişu Havalimanı’nın modern teknoloji ile yenilenmesi ve daha güvenli hale getirilmesi için Türkiye tarafından yapılacak tesislerin temelini attı.

126.000 Kişinin Su İhtiyacı Karşılandı

TİKA ve DSİ işbirliğinde gerçekleştirilen sondaj çalışmalarının sonucunda ulaşılan su yaklaşık 126.000 kişinin ihtiyacını karşıladı. Somalili çocuklar hayatlarında ilk defa suyun altında oynamanın zevkini yaşadı, kadınlar sırtlarında bidon taşımaktan kurtuldu.

Somalili Öğrenciler Eğitim İçin Ülkemize Geldi

2011 yılı Ağustos ayından itibaren resmi ziyaretlerin, teknik inceleme ziyaretlerinin ve analizlerin yapıldığı Somali’de sağlık ve altyapı çalışmalarının ardından Somalili öğrenciler eğitim görmek üzere Türkiye’ye geldi. Karşılama töreninde Meryem isimli Somalili öğrenci “Kendimi bir rüyada hissediyorum” dedi. Türkiye’ye gelmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Meryem, Somali’de annesini kaybettiğini ve ülkemizde eğitim görecek olmanın ona yeni bir kapı araladığını ifade etti. Öğrenciler, ülkemizdeki okullarda eğitim görmeye başladı.

Sahra Hastanesi Hizmet Vermeye Başladı

Türkiye tarafından yaptırılan sahra hastanesinde hizmet vermeye başladı. Doktorlar günde ortalama 1.200 hastayı muayene ediyor. Poliklinikler haricinde ameliyathane, röntgen, laboratuar ve ecza deposunun bulunduğu hastanede, ülkemizden bölgeye gönderilen ilaçlar Somalili hastalara ücretsiz veriliyor.

Somalili Doktorlara Uzman Eğitimi

Somali-Türkiye Karşılıklı Tıp Eğitimi Projesi kapsamında Somalili doktorlar ve hemşireler sağlık alanında yapılan uzman eğitimleri için ülkemize geldi. Somalili doktorlar ve hemşireler 3 ay süresince Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde eğitim programına katılacak.

Mogadişu Havaalanı Uluslararası Uçuşa Hazır Hale Getirildi

TİKA tarafından teknik altyapı çalışmaları yapılan Mogadişu Havaalanı Türk Hava Yolları (THY) tarafından yapılacak uçuş seferlerine hazırlandı. Kontrolsüz girişlerin önlenmesi için havaalanının etrafına tel örgü çekildi. Havaalanı binasının teknik altyapısı iyileştirildi. Türkiye’den Somali’ye uçuşlar 6 Mart 2012 tarihinde başlayacak. İlk uçuş Başbakan Yardımcımız Sayın Bekir Bozdağ’ın katılımlarıyla gerçekleştirilecek.

Bugün Somali’de İnşaattan lojistiğe, sağlıktan eğitime kadar pek çok alanda projeler gerçekleştiriliyor. Yapılan çalışmalarda Somali’nin içinde bulunduğu şartların iyileştirilmesi kadar ülkenin geleceğine yatırım yapılması amaçlanıyor.

Türkiye’nin Somali’de yaptığı acil insani yardım ve altyapı çalışmaları Başbakanlık başta olmak üzere İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Türk Hava Yolları (THY), Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Türkiye Diyanet Vakfı ve Türk Kızılayı’nın koordinasyonunda gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), GÖNÜL-DER, Yardım Eli Derneği, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği (TÜGED), Çare Yardımlaşma Derneği, Farukiye Vakfı, Beşir Yardımlaşma Derneği, Kimse Yok Mu Derneği, RİDA İnsani Yardım Derneği, Yeryüzü Doktorları, Deniz Feneri, Cansuyu Derneği, ÜHDER, Dost Eller Derneği, Sadakataşı Derneği ülkede gerçekleştirilen projelere destek veriyor. Tüm kurumlarımızın katkıları sonucu 15 uçak ve 8 gemi vasıtasıyla toplam 22.113 ton yardım malzemesi Somali’ye ulaştırıldı.

Sonraki Haber

20 Yıl Sonra Somali'ye Uluslararası Uçuş Yapıldı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da aralarında bulunduğu bir heyetle beraber 6 Mart 2012 tarihinde Türk Hava Yolları’nın Mogadişu Havaalanına gerçekleştirdiği ilk uçuş seferiyle Somali’ye gitti. Kamu kurum...