Haberler

30 Kasım 2012

TİKA'dan Zeytin Ülkesinde Barışın Simgesine Destek

Zeytincilik, Filistin’de tarihten gelen bir gelenek. Ülkede her ailenin mutlaka bir ağacı bulunuyor ve birçok kişi için zeytin geçim kaynağı oluyor. El Halil şehrinde barışın ve insani değerlerin simgesi olan zeytin en çok yetiştirilen ürünler arasında yer alıyor. Fakat Yahudi yerleşimciler burada bahçeleri ve arazileri işgal edip, zeytin ağaçlarına zarar veriyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Filistin’in önemli şehirlerinden biri olan El-Halil’de Tarım İl Müdürlüğü ve El-Ader Köyü Meclisine 35 adet zeytin hasat makinası hibe etti.

Hasat makinaları El-Ader köyü Meclis binasında Filistinli yetkililere teslim edildi.

TİKA tarafından Filistin’in en büyük şehri El-Halil’de Tarım İl Müdürlüğü’ne ve El-Ader Köyü meclisine 35 adet zeytin hasat makinesi hibe edildi. Törende Türkiye-Filistin dostluğuna vurgu yapan Filistin Koordinatörü Kürşad Mahmat, barışın, esenliğin ve huzurun bereketli topraklarda hüküm sürmesi temennilerini iletti ve yapılan desteğin Filistin halkına hayırlı olmasını diledi. Projenin İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanlarının saha analizleri doğrultusunda şekillendiğini belirten TİKA Koordinatörü, Enstitü uzmanlarının yaptığı analizlerin önemine değindi ve onlara teşekkür etti.

Tarım Bakanlığı temsilcisi Bedir Havandi ise Türkiye’nin yaptığı yardımlardan duydukları memnuniyeti dile getirerek bütün El-Halil halkı adına teşekkürlerini sundu. Yapılan törenin ardından zeytin bahçelerinde hibe edilen makineler ile hasat yapıldı.

Elle yapılan hasatta bir kişi 60-80 kg ürün toplayabilirken hibe edilen makine ile günde 600-900 kg hasat gerçekleştirilebilecek. Hasat mevsiminde dönüşümlü olarak kullanılması planlanan makinelerden yüzlerce çiftçi istifade edecek.

TİKA, Filistin’de barışın, güvenin ve istikrarın sağlanması için çalışmalarına devam edecek.

Sonraki Haber

TİKA, Güney Sudan'da Anne-Çocuk Sağlığının İyileştirilmesi İçin Çalışıyor

Güney Sudan Cumhuriyeti, 2011 yılı Temmuz ayında bağımsızlığını kazandı. Ülkedeki sağlık alt yapısı anne-çocuk sağlığı konusundaki ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor. Her 100.000 doğumda yaklaşık 2.054 anne hayatını kaybediyor ve her 30.000 kişiye bir ebe düşüyor. Sağlık...