Haberler

06 Aralık 2011

TİKA'dan Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliğine Bir Örnek Daha: “İnsan Ticareti Suçu Soruşturma Teknikleri Eğitim Programı”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen uluslararası polis eğitimi işbirliği projesi farklı ülkelerde yapılan çalışmalarla devam ediyor. Sürdürülebilir bir proje örneği olan polis eğitimleri, farklı alt başlıklarla ilgili ülkenin güvenlik ve asayiş ihtiyacına cevap veriyor.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C. Polis Akademisi işbirliğinde, iki ülke arasında güvenlik alanındaki işbirliğinin artırılması ve bölgenin güvenlik sorunlarına çağdaş çözüm yolları üretmek amacıyla farklı alanlarda eğitim programları gerçekleştirmek üzere 2009 yılında Türkmenistan İçişleri Bakanlığı ile işbirliğinde “Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi” başlatıldı. 2009 yılı içerisinde söz konusu proje kapsamında “Kriz/Rehine Müzakereleri”, “Taktik Müdahale ve Atış”, “İç Güvenlik İstihbaratı”, “Bilişim Suçları”, “Polis Savunma Taktikleri” ile “Temel İstihbarat Kavramları ve Yaya Mobil Takip” konularında 4 tanesi Türkiye’de ve 2 tanesi de Türkmenistan’da olmak üzere toplam 6 eğitim programı düzenlenmiş ve bu programlarla yaklaşık 100 Türkmen uzmana eğitimler verildi. İçinde bulunduğumuz 2011 senesinde ise söz konusu proje kapsamında; Aşkabat’ta “Oto Hırsızlığı ile Mücadele Eğitim Programı” ile “Çocuk Polisi Temel Eğitim Programı”, Ankara’da ise “İç Güvenlik İstihbaratı” konularında olmak üzere toplam 3 eğitim programı düzenlenerek bu programlar çerçevesinde 48 Türkmen uzman eğitildi.

TİKA Türkmenistan’da

TİKA ve T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülmekte olan proje kapsamında, 14-18 Kasım 2011 tarihleri arasında Aşkabat’ta “İnsan Ticareti Suçu Soruşturma Teknikleri” konusundaki eğitim programı Türkmenistan İçişleri Bakanlığı’ndan 26 uzmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Söz konusu eğitim programı için Türkiye’den gelen 4 emniyet mensubu tarafından hazırlanan programla insan ticareti suçu ile mücadele eden Türkmen personelinin bu alandaki suçların soruşturulmasına yönelik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amaçlandı.

Eğitim programı bitiminde Türkmenistan İçişleri Bakanlığı S.A. Niyazov Enstitüsü’nde T.C. Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, TİKA Türkmenistan Program Koordinatörü Zehra Altundağ, Türkmenistan İçişleri Bakanlığı Personel Daire Başkan Yardımcısı, Asayiş Dairesi Başkanı ve Suçları Araştırma Dairesi Başkanı ile Türkmenistan İçişleri Bakanlığı S.A. Niyazov Enstitüsü yetkilileri ve Türkiye’den gelen emniyet mensuplarının katılımıyla sertifika töreni gerçekleştirildi.

Türkmen Polislerden TİKA’ya Teşekkür

TİKA Türkmenistan Program Koordinatörü Zehra Altundağ, yaptığı konuşmada Türkmenistan İçişleri Bakanlığı’na bu programın organizasyonundaki ilgi ve destekleri için, T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen uzmanlara ise programın verimli geçmesi için sarf ettikleri yoğun çabalarından dolayı teşekkürlerini sunarak bu eğitim programının Türkmen emniyet mensupları için oldukça faydalı olacağına inandığını belirtti. TİKA Koordinatörü, Türkmen polislerin söz konusu eğitim programlarından memnuniyetlerini dile getirmeleri üzerine TİKA olarak gelecek dönemde de hem Türkmenistan, hem de Türkiye’de ihtiyaç olan alanlarda eğitim programları düzenlemek suretiyle Türkiye ile Türkmenistan arasında polis eğitimi alanında yürütülen işbirliği çalışmalarının devam ettirilebileceğini ifade etti.

T.C. Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu da konuşmasında dost ve kardeş Türkmenistan’ın bağımsızlığının 20. Yılı kutlamalarına tanık olduğunu için duyduğu kıvancı dile getirerek Türkiye’nin emniyet ve asayiş alanında sahip olduğu büyük tecrübesinin pek çok alanda başarılı çalışmalara imza atan TİKA’nın bilgi ve tecrübelerinin Türkmenistan’a aktarımının ayrıca önem taşıdığına vurgu yaptı.

“Bu Projeler Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı Açısından Önemli”

Törende konuşma yapan Türkmenistan İçişleri Bakanlığı ilgili Daire Başkan ve Başkan Yardımcıları ile Türkmenistan İçişleri Bakanlığı S.A. Niyazov Enstitüsü yetkilileri genel olarak iki ülke arasındaki işbirliğini değerlendirerek bu ve benzeri eğitimlerin birikim ve bilgi paylaşımı açısından önemli olduğunu ve bu vesile ile ilişkilerin her geçen gün daha da pekiştirildiğini ifade etti.

Eğitim programı katılımcıları için düzenlenen sertifika töreni, katılımcılara sertifikalarının ve hediyelerinin takdim edilmesi ile tamamlandı.

Sonraki Haber

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: "dar Gömleği Değiştirdik"

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın 2012 yılı bütçesi, 10 Aralık 2011 Cumartesi günü TBMM Genel Kurulunda görüşüldü. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada “Yurtdışında nereye gidilirse gidilsin TİKA’nın eserleri gelenleri ay...