Haberler

21 Kasım 2011

TİKA'dan Pakistan'da Kadın İstihdamına Destek

Pakistan’da arka arkaya yaşanan sel felaketlerinin ardından, pek çok insan hayatını, evini, işini kaybetti. Sosyal ve teknik altyapının zarar gördüğü bu doğal felaket karşısında ülkedeki binlerce köy haritadan silindi, gıda stokları tükendi.

Yapılan araştırmalar, selden geriye kalan su birikintilerin halk sağlığını ve tarım arazilerini olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Sağlıktan ekonomiye yeni bir kalkınma hamlesi ile sel felaketinin izlerinin silineceği Pakistan’da, kaynakların ve ihtiyaçlarnı arasındaki akışı sağlamanın yolu işbirliği projelerinden geçiyor. Son yıllarda, bulunduğu coğrafyada yaşanan sorunlarla anılan Pakistan, uluslararası kamuoyundan duyarlı çalışmalar bekliyor.

“Türkiye, Pakistan’ın İhtiyaçlarına İlk Koşan Ülke Oldu”

Türkiye, Pakistan’da sosyal ve ekonomik refahın sağlanması için işbirliği projeleri ile ülkeye yardım elini uzatıyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Pakistan’ın en yoksul şehirlerinden biri olan Dera İsmail Khan’da kadınlara dikiş makinesi dağıtımı yapıldı. All Pakistani Women Association’ın (Bütün Pakistanlı Kadınla Derneği) talebi üzerine başlatılan projede kadınların kendi giyim ihtiyaçlarını karşılaması kadar, aile ekonomisine katkı sağlanması amaçlandı.

Güvenlik sorunlarının yoğun olarak yaşandığı ve sel felaketlerinin etkisinin hâlâ hâkim olduğu Dera İsmail Khan’da dağıtılan dikiş makineleri ile 440 kadına hayatını daha iyi koşullarda devam ettirebilmesi için önemli bir destek sağlanmış oldu.

Ülkede yaşanan elektrik sorunu nedeniyle hem elektrikle hem de elle çalışabilen makineler, iş imkânının yok denecek kadar az olduğu Pakistan’da kadınların istihdama katılmasına fırsat tanıdı. Sosyal açıdan sorun yaşayan Pakistanlı kadınlar, evlerinde çalışma imkânına kavuştu.

Dikiş makinelerinin dağıtıma, TİKA İslamabad Program Koordinatörü Elif Türkislamoğlu’da katıldı. All Pakistani Women Association ve Pakistanlı kadınlar, yardımların dolayı Türkiye’ye ve TİKA’ya teşekkür etti. Dernek yönetimi Pakistan’ın her ihtiyacına ilk koşan ülkenin Türkiye olduğunu belirtirken; bu çalışmaların iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini daha da sağlamlaştırdığı ifade edildi.

Sonraki Haber

Balkanlarda Yaşayan Soydaşlarımızın Derdi Derdimizdir, Sevinci Sevincimiz

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 23 Kasım 2011 Çarşamba günü Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turhan Gençoğlu ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Merkez Bina’da kabul etti. Görüşme sırasında yaptığı konuşmada, sorunlarına sahip çıkan dernek ve vakıfların,...