Haberler

23 Ocak 2012

TİKA'dan Pakistan'a 85 Su Kuyusu

Dünya nüfusu hızla artıyor. 1950 yılında 2,7 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 10,6 milyara yükseleceği ifade ediliyor. Bu nüfusun %87’sinin gelişmekte olan ülkelerde yaşaması bekleniyor. Artan nüfus doğrultusunda çeşitli sektörlerde su kullanımı da artıyor. 20. yüzyılın başındaki su ihtiyacı, yüzyılın sonunda 10 kat artmışken; suya erişim, 21. yüzyılın çözülmesi gereken önemli bir sorunu olarak karşımıza çıkıyor.

Dünya genelinde durum böyle iken Pakistan İslam Cumhuriyeti’nde de temiz suya erişim problemi yaşanıyor. Deprem ve sel felaketlerinden etkilenen ülkede, her yıl yaklaşık 250.000 çocuk içme suyundan zehirleniyor. Birçok şehirde ve köyde su şebeke hatlarına dair alt yapı çalışması yapılmadığı için su ihtiyacı kuyulardan karşılanıyor. Pakistan’ın enerji sıkıntısı da su temini için gerekli çalışmaların gerçekleştirilmesini zorlaştırıyor.

Pakistanlı yetkililerin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’na temiz suya erişim konusundaki proje taleplerini iletmesi üzerine; TİKA İslamabad Program Koordinasyon Ofisi Yetkilileri gerekli çalışmaları başlattı. Yapılan analiz çalışmalarının neticesinde, TİKA tarafından ülkenin birçok bölgesinde su kuyularının açılması kararlaştırıldı.

Pakistan halkının ihtiyacını karşılayacak şekilde, el pompası niteliğinde çok sayıda su kuyusu açmayı planlayan TİKA projeyi gerçekleştirmeye 2010 yılında meydana gelen büyük sel felaketinden en çok etkilenen Hayberpakhtunkhwa eyaletinin Swabi, Dera İsmail Khan ve Lakki Marwat şehirlerlerinden başladı.  Toplam 85 su kuyusu açıldı.

Pakistan halkının memnun olduğu bu çalışmanın devamında yeni su kuyularının açılması ve ülkede yaşanan temiz suya erişim sorununun giderilmesi öngörülüyor.

Sonraki Haber

Türkiye'den Libya Polis Teşkilatına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın koordinasyonunda 6000 adet Polis Üniforması ve teçhizatı ile 30 adet Toyota Land Cruiser araç 24 Ocak 2011 tarihinde Tarblus Rixos Hotel’de düzenlenen  törenle Libya İçişleri Bakanlığı’na teslim edildi. "Yaptığımız...