Haberler

23 Ekim 2011

TİKA'dan Kazaksitan'a Dev Yatırım: Kazak-Türk Lisesi

Eğitim işbirliği projeleri ile diğer uluslararası yardım kuruluşlarına örnek olan Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Kazakistan Cumhuriyeti Almatı Vilayeti’ne bağlı Talgar bölgesinde Kazak-Türk Lisesi yapıldı.

Lisenin yapılmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan Cumhuriyeti’ne 2005 yılında gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ülkedeki Ahıska Türklerinin bir okul talep etmesi ve Erdoğan’ın uygun görmesi üzerine başlandı.

Türkiye’nin beş kıtadaki işbirliği eli olan TİKA tarafından başlatılan lise projesinin fizibilite çalışmaları 2008 yılında tamamlandı ve 2009 yılında inşaat aşamasına geçildi. Kazaklar ve Ahıska Türkleri yapımı devam eden lisenin her aşamasını heyecan ve merakla takip etti.

Lise’nin Tasarımında Selçuklu Mimarisinin Temel Tasarım Prensipleri Kullanıldı

Kazak-Türk Lisesinin mimari projesi çizilirken; tasarım ve mekan kullanımının paralel olmasına önem verildi. 153.316 m2 alan üzerine lise ve yurt binası aynı bahçede olacak şekilde inşa edildi. Selçuklu mimarisinin temel tasarım prensipleri kullanıldı; kübik okul projeleri yerine Selçuklu Mimarisinin simgeleri ile okulun yerel dokusu ile tarih arasında adeta bir köprü kuruldu.

TİKA’nın hedefi yüzlerce Ahıska Türkü ve Kazak öğrencinin insanlık için yetiştirilmesini, insanlık için faydalı işler yapmasını sağlamaktı. Bu doğrultuda 320 öğrencinin öğrenim göreceği ferah derslikler, çalışma odaları tasarlandı. Kimya, Biyoloji, İngilizce ve Dil laboratuarlarının teknik donanımında dünya standartlarına uygun malzemeler kullanıldı. Yemekhane, çamaşırhane, doktor odası ayrı ayrı düşüldü. Başka vilayetlerden gelecek öğrencinin de öğrenim görebilmesi için 280 kişi kapasiteli yurt binası inşa edildi. Basketbol, futbol sahaları ve spor salonu ile yarının düşünen, üreten nesillerine ders dışı aktivite imkanı sağlandı.

Doğa İle Uyumlu Mekansal Kullanımlar

Almatı şehrine 35 km mesafede kurulan Kazak-Türk Lisesinde doğa ile uyumlu tasarımlar yapıldı; pencere ölçülerinden duvar renklerine, yangın riskinden, iklim şartlarına her şey ayrı ayrı düşüldü.

TİKA Kazakistan koordinatörlerinin, TİKA uzmanlarının disiplinli ve hassas çalışması ile Kazakistan Cumhuriyeti’ne yapılan dev yatırım tamamlandı. Kazak-Türk Lisesi 2011 yılı Ekim ayında final için hazırdı.

Kazak-Türk Lisesi Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Tarafından Açıldı

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek’in, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın’ın, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın, Türkiye Astana Büyükelçisi Lale Ülker’in, TİKA Kazakistan Koordinatörü’nün, Koordinatör Yardımcısının, Kazakistan Cumhuriyeti yetkililerinin ve çok sayıda basın mensubunun katılımı ile Kazak-Türk Lisesinin açılışı yapıldı.

“Burada Öğrenim Gören Öğrencilerin Gelecekte Türkiye İçin, Kazakistan İçin, Ahıska Türkleri İçin Faydalı İşler Yapacağına Gönülden İnanıyorum”

Okulun açışını yapan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, kesilen kurdelenin ardından, derslikleri gezdi. TİKA tarafından büyük bir mali yatırımın bu lise için kullanıldığını ifade eden Bozdağ, “Burada öğrenim gören öğrencilerin gelecekte Türkiye için, Kazakistan için, Ahıska Türkleri için faydalı işler yapacağına gönülden inanıyorum” dedi.

Bozdağ, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi, okulun anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.

TİKA’dan Bir Dünya Projesi

TİKA tarafından Kazakistan Cumhuriyeti Almatı Vilayetine bağlı Talgar bölgesinde yaptırılan okulun 16 derslik, 4 laboratuvar, yemekhane, çamaşırhane ve doktor odası bulunuyor. Ayrıca söz konusu ise ile aynı bahçeye 280 öğrenci kapasiteli yurt inşa edildi. Türkçe, İngilizce ve Rusça eğitim yapılacak okulda, öğrencilerin en iyi şekilde eğitim alabilmesi için tüm fiziksel koşullar tamamlandı.

TİKA Kazakistan’a yaptığı dev eğitim yatırımı ile bir dünya projesini daha başarıyla gerçekleştirdi.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...