Haberler

23 Ekim 2011

TİKA'dan Karadağ'a Bir Proje Daha

Türkiye İşbirliği Yolunda Kararlı ve Başarılı Adımlarla İlerliyor
Karadağ’ın sağlık ve eğitim şartlarının iyileştirilmesine yönelik projeler yapan Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), ülkedeki çalışmalarına devam ediyor.

Rojaye şehrinde bulunan “Rojaye Sağlık Merkezi Jinekoloji Bölümünün Onarım ve Donanım” desteğini geçtiğimiz yıl sağlayan TİKA, projenin sürdürülebilirliği doğrultusunda Rojaye Devlet Hastanesine hibe edilen cihazların kullanımı için Türkiye’de gerçekleştirilen bir eğitim programı düzenlendi.

Etlik Zübeyde Hanım Kadın Doğum Hastanesinde on beş gün süren eğitim programına, Karadağ’daki sağlık merkezlerine bağlı en büyük doğumhane olan Rojaye sağlık merkezi Jinekoloji bölümünde görev yapan 6 doktor katıldı. Ülkemizin sağlık alanındaki deneyimlerinin paylaşılması, Karadağ’da sağlık sektöründe verimliliğin artırılması ve altyapının güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen eğitim programında katılımcılara jinekoloji konusunda bilgi verildi..

Sancak Bölgesi’nin Karadağ tarafında kalan kısmının merkezi konumunda olan Rojaye şehrinde her yıl içinde yaklaşık 380 doğum gerçekleşirken; yaklaşık 8.000 kişiye hizmet sunan Jinekoloji bölümünde bebek ve anne ölümlerinin çok sık yaşandığı ifade edildi.
Kadın Doğum kliniği yaklaşık 30 yıl boyunca onarım görmediği ve hastaların büyük bir kısmının teknik donanım yetersizliği yüzünden başkent Podgoritsa’ya ya da diğer şehir hastanelerine gönderildiği kaydedildi.

TİKA tarafından Jinekoloji Bölümüne yapılan donanım desteği ile Rojaye’de bulunan Sağlık Merkezi hastalara acil müdahale edilebilir hale getirdi.

Gerçekleştirilen eğitim programı ile Türkiye’nin ve Karadağ’ın dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde başarılı bir adım daha atılmış oldu. Proje kapsamında binanın genel yapısında onarım, tadilat yapıldı ve teknik donanım desteği sağlandı.

Türkiye’nin, TİKA’nın işbirliği çalışmaları ve Etlik Zübeyde Hanım Kadın Doğum Hastanesinde verilen eğitimlerle Karadağ’da dünyaya gelecek yüzlerce çocuğun hayata güvenle gözlerini açması sağlandı.

 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...