Haberler

12 Mayıs 2014

TİKA'dan Filistin'de Tarihi Restorasyon

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından 1914’de tahrip olan Gazze’deki Sultan 2. Abdulhamid Sebili tam 100 yıl sonra restore edilerek düzenlenen törenle hizmete açıldı.

TİKA Filistin’de her alanda gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda restorasyonu tamamlanan tarihi Sultan 2.Abdulhamid Sebili düzenlenen törenle hizmete açıldı. 1914 de 1. Dünya Savaşında Sebile su saglayan kuyunun tahrip edilmesi ile susuz kalan sebil, yapılan çalışma ile tam 100 yıl sonra suya kavuştu. 2012 yılında yine TİKA tarafından Gazze’deki 7 okul için kurulan su arıtma sistemi ile temiz su sağlanan okullardan birine komşu olan Sebilin suyu yapılan hatla burdan sağlanacak.

Sebil Osmanlı Padişahı 2. Selim döneminde 1568-1569 yıllarında, Gazzeden sorumlu vali olan Mustafa Paşa El Rıdvan oğlu Burhan Bey tarafından inşa ettirilmişti. 1870 -1871 yıllarında Gazze Kaymakamı Rifat Bey döneminde Sebile su temin etmek amacıyla kuyu kazılıp Sebile bağlanmış ve buna nisbeten Rıfai Sebili olarak adlandırılmıştı.

Söz konusu tarihi çeşme Eski Gazze duvarlarının bir kulesine yakın olduğu için ‘Kule Kuyusu’ ( Beir El Burj) adını da taşımıştı. Sultan 2. Abdülhamid döneminde 1905 yılında Sebil bir Türk Zabiti kontrolü ile restore edilmiş olup Sebil Sultanın adı ile anılmaya başlanmıştı. 1913-1914 yıllarında Birinci Dünya Savaşında Sebile ait olan kuyu tahrip edildikten sonra kullanılamaz hale gelmiş ve Sebil bakımsızlığa terk edilmişti. Tam 100 yıldır kullanılamaz halde olan Sebil, TİKA katkılarıyla Filistin Turizm ve Tarihi Eser Bakanlığı işbirliğinde restore edilerek yeniden hizmete açıldı. Kurulan soğutma sistemi ile Gazze halkı devamlı olarak sebilden soğuk su içebilecek.

2. Abdulhamid Sebilinin açılış törenine, Filistin Hükümeti Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ali et-Tarşavi, Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, TİKA Filistin Koordinatörü Kürşad Mahmat ve Gazzeli vatandaşlar katıldı.
Filistinli Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Tarşavi törende yaptığı açıklamada, Sultan Abdulhamid Sebili’nin onarımının, Türkiye ve Filistin halklarını birbirine bağlayan ilişkilerin derinliğinin bir göstergesi olduğunu belirterek, bunun aynı zamanda Gazze’nin tarihi eserleri ve turizminin gelişmesine katkıda bulunacağını ifade etti.

Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Sarnıç da, söz konusu restorasyonun, 500 yıllık geçmişe sahip bir tarihi eserin yeniden halkın istifadesine sunulmasının öneminin yanı sıra Filistin’le olan tarihi bağların ne kadar derin olduğunu göstermesi açısından da çok anlamlı olduğunu söyledi.

Sebilin, Gazze halkının su ihtiyacına katkı sağlayacağını, çevre okullarda öğrenim gören öğrencilerin de bundan faydalanacağını dile getiren Türkiye Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Sarnıç, TİKA’nın yalnızca Gazze’de değil tüm Filistin’de sağlıktan eğitime, altyapı yatırımlarından tarihi eserlerin ortaya çıkarılmasına kadar çok geniş ölçekli projelere imza attığını kaydetti. Filistinli Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Tarşavi, törende Büyükelçi Sarnıç ve TİKA Koordinatörü Mahmat’a teşekkür plaketi verdi.

Sonraki Haber

TİKA Makedonya'da Kültür Mirasına Sahip Çıkmaya Devam Ediyor

Ecdat yadigârı camilerin restorasyonuna yönelik gerçekleştirdiği projelerle kültür mirasına sahip çıkmaya devam eden Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Makedonya’da Üsküp Sultan Murat Cami, Üsküp Alaca Cami ve Saray Hüseyin Şah Cami’nin restorasyon çalışmalarını sürdürüyor....