Haberler

23 Ekim 2011

TİKA'dan Dünya Gençlerine Bir Umut Projesi Daha: Kazak-Türk Lisesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2005 yılında Kazakistan Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yapılması kararlaştırılan Kazak-Türk Lisesinin fizibilite çalışmasına TİKA tarafından 2008 yılında başlatıldı.

153.316 metrekare alan üzerine inşa edilen okulda, Selçuklu Mimarisinin temel tasarım prensiplerine göre yapılan proje, Kazakistan normlarına göre düzenlendi ve inşaat çalışmaları başladı. 320 öğrencinin öğrenim görmesine olanak sağlayacak şekilde tasarlanan mimari projede, dersliklerden doktor odasına, yemekhaneden spor salonuna tüm mekansal kullanımları ayrı ayrı düşünüldü; 4 farklı laboratuar ile öğrencilerin öğrendiklerini uygulamasına imkan sağlayan fiziksel alanlar oluşturuldu.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı, Almatı şehrine 35 km uzaklıktaki Talgar ilçesine uzaklıktaki lise ile aynı bahçeye inşa edilen 280 öğrenci kapasiteli yurt binası, diğer vilayetlerden gelen öğrencilerin de burada öğrenim görmesine olanak sağlayacak ve daha kapsamlı bir eğitim imkânı sunacak şekilde yapıldı. Pencere ölçüleri, iç ve dış duvarların renkleri iklime, doğal şartlara uygun olarak seçildi ve tasarımın yangın riskine duyarlı olmasına dikkat edildi. Öğrencilerde mekânsal farkındalığı arttıran detaylar kullanıldı. Binanın omurgasını oluşturan dolaşım rotasyonu, iç ve dış mekân hiyerarşisi, giriş ve çıkış noktalarının kullanım pratikliği göz önüne alınarak tasarlandı; yurt ve yemekhane mobilyalarının seçiminde farklı renkler kullanılarak öğrencilerin ev sıcaklığını hissetmesi sağlandı, açık renklerin kullanılması ile öğrencilerin rahat hareket edebileceği ferah iç mekânların oluşturulmasına dikkat edildi.

Okul dış cephesi için bej rengi mekânda ise açık renkler tercih edildi. Sınıflarda aydınlatma için aydınlatma unsurları kullanıldı. 2011 yılı Kasım ayı itibari ile eğitime başlaması planlanan okulda çalışmak, okumak, öğrenmek ve sosyalleşmek için uygun fiziksel ortam sağlandı. Yapı bloğunun ve çevresinin tasarımında süreklilik oluşturuldu.

Selçuklu Mimarisinin tasarım prensiplerini taşıyan binanın bahçesine Selçuklu Yıldızı motifinin işlenmesi ile Kazak-Türk Lisesi eğitim-öğretime hazır hale getirildi.

Ahıska Türkü ve Kazak öğrencilerin birlikte öğrenim görecekleri lise, Türkiye’nin beş kıtaya uzanan işbirliği eli TİKA tarafından dünya gençlerine bir ‘umut’ projesi olarak armağan edildi.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...