Haberler

20 Nisan 2012

TİKA'dan Bosna-Hersek'e Yeni Bir Eğitim Projesi

Kiseljak Bosna ve Hersek Federasyonu dahilinde yer alan Orta Bosna Kantonu’na bağlı, nüfusu tahminen 24 bin civarında olan bir belediye. Hırvat ve Boşnak nüfusun bir arada yaşadığı şehirde okullarda da buna paralel ikili bir müfredat uygulanıyor. Boşnak müfredatının uygulandığı okullardan biri olan Kiseljak 2 Zabrde İlkokulu’nda toplam 9 sınıf olmasına rağmen dershane sayısı yapılan eklemelerle birlikte 4’tü, iki vardiyalı bir eğitime geçilebilmesi için okulun birçok ihtiyacı içinde en acil olanı ek bir dershaneye ihtiyaç duyuluyordu. Okulun kapasitesinin genişletilmesi aynı zamanda yöredeki çocukların 15 km uzaklıktaki diğer okula gitmemeleri için de bir imkan sağlayacaktı. Okul bahçesinin etrafını dolanan çayın üzerindeki anayolu okulun giriş kapısına bağlayan ağaçtan yapılı ilkel ve güvenli olmayan küçük köprünün de yenilenmesi de proje kapsamında yer alıyordu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından uygulanan proje doğrultusunda okulun tadilat ve çevre düzenleme çalışmaları yapıldı. Ek derslik inşa edildi ve teknik donanım eksiliği giderildi. Ayrıca zamanda eski köprünün yerine güvenli bir köprü inşa edildi. Proje kısmi bir bütçe ile etkili çözümler üretmesi açısından örnek oldu.

Okul, düzenlenen bir törenle yetkililere teslim edildi. Yapılan törene yöre halkının yanı sıra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Saraybosna Program Koordinatörü Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, Okul Müdür Ziyad Başiç, Kiselyak Belediye Başkanı Mladen Mişuriç Ramljak, Haciçi Belediye Başkanı Hamdo Eyuboviç, Türkiye’den gelen misafirler, okul öğretmenleri, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Konuşmalar esnasında TİKA Saraybosna Program Koordinatörü, Bosna’daki savaşın ve Saraybosna kuşatmasının 20. yıl dönümü anma törenlerinin yapıldığını anımsatarak, bugün düzenlenen törenle Bosna’nın geçmişinin değil, geleceğinin konuşulduğunu vurguladı. Tüm acılara rağmen Bosna’nın geleceğinin bahçede bulunan “gonca gül” olarak adlandırdığı minik öğrencilerle kurulacağını belirtti. TİKA Koordinatörü, “Emin olabilirsiniz, asırlık dostlarınız ve kardeşleriniz bugün yanınızda. Türk halkının kıtalara uzanan dostluk eli, gönül köprüsü TİKA, 17 yıldır Bosna’nın her yanında. Ülkenin yeniden inşa ve kalkınma süreçlerine destek veriyor. Eğitim, sağlık, altyapı, tarım ve hayvancılık projeleriyle Bosna’nın geleceğini; tarihi ve kültürel eserlerin restorasyonuyla geçmişten geleceğe köprüler kuruyor. Aynı gökkuşağının altında, tüm renklerin bir arada kardeşçe yaşaması için Bosna’nın her köşesine hizmet etmek için çalışıyoruz. Geleceğe dair umutluyuz.” dedi.

Okulu Müdürü Ziyad Başiç ise daha önce çocukların köprü olmadığı için dereden geçerek okula gittiğini, dersliklerin yetersiz olduğunu ve okulun birçok ihtiyacının bulunduğunu belirterek, “Okulun restorasyonu son 5 yıl içerisinde yerel toplum açısından en önemli olaydır. TİKA’nın burada olması bizi gerçekten sevindiren bir olaydır. Katkılarından dolayı şahsen ve tüm vatandaşlar adına kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Kiselyak Belediye Başkanı Mladen Mişuriç Ramlyak da TİKA’ya çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, “Ben yıllardır bu bölgedeyim ve birkaç kere de bu okulun ziyaretinde bulundum. Bugün buraya geldiğimde okulu çok daha güzel gördüm. Burada her şeyin değiştiğini gördüm” diye konuştu.

Haciçi Belediye Başkanı Hamdo Eyuboviç de bu okulu böyle güzel görmenin herkesi sevindirmesi gerektiğini ifade ederek, okulun güzel olmasının çocukların geleceği açısından bir güvence olacağını belirtti.

Konuşmaların ardından okulun resmi açılış yapıldı. İlköğretim çocukları tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi ile şiir ve müzik dinletisi ile program sona erdi.

Sonraki Haber

13. Unctad Konferansı Doha'da Yapılıyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansının açılışı (UNCTAD), 21 Nisan 2012 tarihinde Katar Emirliği’nin başkenti Doha’da yapıldı. Toplantıya Başkana Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Cevdet Yılmaz, Enerji...