Haberler

23 Ekim 2011

TİKA'dan ‘Barış ve Huzur İçin' Atılım: Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği

20. yüzyılın utanç savaşına şahit olan Bosna-Hersek barış, huzur ve istikrar için çalışıyor. Türkiye ile işbirliği projelerinin gerçekleştirildiği ülkede, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından başlatılan işbirliği çalışmalarına her geçen gün yenileri ekleniyor.

TİKA’nın ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda hazırlanan ’’Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği’’ projesi kapsamında, Türkiye’den giden Çevik Kuvvet ekiplerince 2 hafta boyunca Bosna-Hersek Polis Akademisi’nde dersler verildi. Federasyon bölgesinin farklı şehirlerinde görev yapan 75 üst düzey polisin katılımıyla, toplumsal olaylara müdahale konusunda sertifika programı düzenlendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanı İsmail Baş’ın ve İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Yılmaz Avcu’nun da katılımıyla yaklaşık 2 hafta önce başlayan eğitimde, Bosna-Hersekli polislerle toplumsal olaylara müdahale konusunda teorik ve uygulamalı dersler yapıldı. Proje kapsamındaki eğitimler, Bursa Çevik Kuvvet Şube Müdür Yardımcısı Kahraman Sezer başkanlığındaki Türk polisler tarafından verildi.

Eğitimin sürecinin tamamlanmasının ardından Polis Akademisinde düzenlenen sertifika törenine Türkiye Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Emre Zeki Karagöl, TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Birol Çetin, Saraybosna Kantonu Emniyet Müdürü Vahit Coşiç, Polis Akademisi Başkanı Tayyib Sipahiç, Federasyon İçişleri Bakan Danışmanı Duşan Grbiç ile üst düzey emniyet görevlileri ve sertifika almaya hak kazanan 75 polis katıldı.

Asimetrik tehditlerin dünya barışını gölgelendirdiği bir dönemde ülkelerarası işbirliğinin öneminin vurgulandığı törende, TİKA’ya Bosna-Hersek’te yaptığı projeler ve faaliyetler için teşekkür edildi.

TİKA Bosna-Hersek Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç törende yaptığı konuşmada, “Bilgi ve tecrübenin paylaştıkça çoğaldığına” işaret ederek, “Türkiye’nin ve Türk halkının kıtalar ve coğrafyalar arası kardeşlik eli olan TİKA’nın, 16 yıldır Bosna-Hersek halkı için önemli projeleri hayata geçirdiğini vurguladı.

Dr. Oruç, “Bundan sonra da TİKA projelerinin yaşamın her alanında hayata geçireceklerini” söyledi.

Bosna-Hersek Polis Akademisi Başkanı Tayyib Sipahiç ise “Türkiye’ye, kendilerine her alanda verdiği destekten dolayı teşekkürlerini ileterek; Türk polisinin verdiği eğitimin kendileri için büyük önem arz ettiğini” ifade etti.

Konuşmaların ardından, eğitim programını başarıyla tamamlayan ve ülkenin çeşitli kentlerinde görev yapan polislere Müsteşar Karagöl, TİKA Bosna-Hersek Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, Saraybosna Kantonu Emniyet Müdürü Vahit Coşiç, Polis Akademisi Başkanı Tayyib Sipahiç ve AA Saraybosna Temsilcisi Ömer Çetres tarafından sertifikaları verildi.

Törenin ardından, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından tadilatı yapılan ve donanımı yenilenen Polis Akademisi revirinin açılışı yapıldı.

Uluslararası polis eğitimi projesinin sürdürülebilir olduğu ve önümüzdeki günlerde ‘terörle mücadele’ ve ‘narkotik’ programlarıyla devam edeceği bildirildi.

 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...