Haberler

12 Ocak 2023

TİKA ve Türk Kızılay İş Birliğinde Sudan’da Mesleki Eğitim Projesi Gerçekleştirildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk Kızılay ve Sudan Kızılayı iş birliğinde gerçekleştirilen “Sudanlı Kursiyerlere Meslek Edindirme, Ekipman ve Malzeme Desteği” projesi ile 40 Sudanlı, aldıkları mesleki eğitim ve malzeme desteğiyle iş hayatına adım attı.

TİKA ve Türk Kızılay iş birliğinde gerçekleştirilen ve 6 hafta süren “Sudanlı Kursiyerlere Meslek Edindirme, Ekipman ve Malzeme Desteği” projesinin kapanış törenine, Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu, Hartum Valisi Temsilcisi Büşra Hamid Ahmed, TİKA Hartum Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Fulya Aslan, Türk Kızılay Sudan Delegasyon Başkanı Çetin Bayatlı ve mezun olan gençler katıldı.

“Eğitim, Büyükelçiliğimizin en çok önem verdiği alanların başına geliyor”

Büyükelçi Çobanoğlu, burada yaptığı konuşmada, “TİKA ve Türk Kızılay, ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil eden kurumlar arasında yer alıyor. Eğitim, Büyükelçiliğimizin en çok önem verdiği alanların başına geliyor. Mesleki ve teknik eğitim de bunun önemli bir parçası.” ifadelerini kullandı.

Hartum Valisi Temsilcisi Ahmed de ülkenin kalkınması için mesleki eğitimin önemine dikkati çekerek bu yılı Hartum’da “Beceriler ve Mesleki Eğitim Yılı” ilan edeceklerini belirtti.

Türkiye’nin bu konuda yaratıcı olduğunu söyleyerek desteklerinden dolayı TİKA’ya ve Türk Kızılay’a teşekkür eden Ahmed, mezun öğrencileri tebrik edip onlara öğütler verdi.

“Her şey şimdi başlıyor”

TİKA Hartum Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Fulya Aslan da “Sudan’ın en değerli zenginliği olan insan kaynağının bilgi ve becerilerini geliştirmek ve meslek sahibi olmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirmiş olduğumuz eğitim programı tamamlandı. Bugün kursiyerlerin edindikleri kazanımları ekonomik faaliyetlere dönüştürmek için ekipman desteği de sağlanacak. Aslında her şey şimdi başlıyor. Sizi mesleğinizi icra ederken gördüğümüzde bu program amacına ulaşmış olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Türk Kızılay Sudan Delegasyon Başkanı Bayatlı, “Eğitimin amacı, işsizliğe olumlu katkı sağlamak, işsizliğe radikal çözümler bulmak ve insan onurunu koruyacak şekilde Sudan toplumunun olumsuz bir şekilde etkilenen gruplarının ailelerine destek olmaktır. Bu işi yaptığımız için mutluyuz ve bu yıl içinde farklı gruplar için eğitim desteğimiz sürecek.” dedi.

Mobilya imalatı eğitimini tamamlayan Reşid Muhammed Osman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Eğitimimizi tamamladık ve malzemelerimizi de aldık. Önümüzdeki günlerde piyasaya girip kendi dükkanımı açacağım. Aldığımız eğitimi uygulayıp kendimin ve ailemin geçimini sağlayacağım. TİKA’ya ve Türk Kızılay’a çok teşekkür ederim.” ifadesini kullandı.

“Hayalimiz gerçek oldu”

Dikiş kursundan mezun olan Hatice Abdulhalim Abdurrahman da “Kurstan çok istifade ettik. Hayaldi bizim için şimdi de gerçek oldu. Bir atölye açıp özellikle dul ve yetim ailelerine destek olmaya çalışacağım.” diye konuştu.

19 yaşındaki Mueyyed İsam da kaynakçı eğitimini tamamladığını, memleketine dönüp iş kuracağını, bu meslek sayesinde hem evinin hem de kendi ihtiyaçlarını karşılayacağını kaydetti.

TİKA, sağlık, eğitim, tarım, kültürel ve tarihi mirasa yönelik insani ve kalkınma projeleriyle ön plana çıkarken Türk Kızılay da sel, göç, açlıkla mücadele ve hastalıklar gibi insani kriz odaklı çalışmalarla Türk halkının Sudan’ın yanında olduğunu hissettiriyor.

TİKA tarafından Sudan’da 2013'te kurulan Sudan Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezi’nde bu güne kadar 5 binden fazla Sudanlı kaynakçılık, mobilya, tekstil, bilgisayar, elektrik, iklimlendirme-soğutma gibi çeşitli alanlarda meslek sahibi oldu.

 

Sonraki Haber

Atatürk, Dr. Küçük ve Denktaş’ın Büstleri KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde

KKTC Cumhuriyet Meclisi avlusunda, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla yapımı tamamlanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kıbrıs Türk Toplum Lideri Dr. Fazıl Küçük ve KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın büstlerinin yer aldığı...