Haberler

26 Temmuz 2019

TİKA ve Singapur İşbirliğinde KOBİ Geliştirme ve Girişimcilik Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Singapur İşbirliği Programı (SCP) ortaklığında, çoğunluğunu ASEAN ve Pasifik Ada Ülkelerinin oluşturduğu ülkelerden gelen uzmanlara KOBİ Geliştirme ve Girişimcilik konulu 5 günlük eğitim verildi.

TİKA ile Singapur Dışişleri Bakanlığına bağlı Singapur İşbirliği Programı (SCP) arasında üçüncü ülkelere yönelik kapasite geliştirme ve eğitim alanlarında işbirliği mutabakatı çerçevesinde ülkemizde ve Singapur’da muhtelif konularda gerçekleştirilen eğitimler kapsamında bu yıl da her iki ülkeden konularında uzman eğiticilerin katılımıyla Singapur’da, KOBİ geliştirme ve girişimcilik alanında bir eğitim düzenlendi.

Türk ve Singapurlu uzmanlar tarafından verilen eğitimde, katılımcılara KOBİ’lerin geliştirilmesinde iş kuluçka merkezlerinin rolü, müteşebbis destek programları, kurumlarda inovasyon, risk yönetimi, girişimciliğin ve bütüncül bir ekosistemin temel unsurları, iş hızlandırıcıları ve inkübatörlerin yanı sıra, ekosistemin teknoloji ve yeniliklerle nasıl güçlendirilebileceğinden bahsedildi. Ayrıca, Türkiye ve Singapur’un inkübatörler konusundaki deneyimleri, girişim yönetimi ve zihniyet yaklaşımları, başlangıç ekosisteminde medya ve bilgi aktarımı, küresel fırsatlar ile inovasyon ve teknolojinin rolü gibi konular ele alındı.

Programın açılışında konuşan Singapur İşbirliği Programı Teknik İşbirliği Direktörlüğü Müdür Yardımcısı Song Yen Mei, SCP’nin kurulduğu 1992 yılından beri kapasite geliştirme programları çerçevesinde 170’ten fazla ülkeden 126.000 kişiye eğitim verildiğini söyledi. TİKA ile tekrar üçüncü ülkelerde kapasite geliştirme amacıyla işbirliği yapmaktan son derece memnun olduklarını dile getiren Bayan Mei, bu yıl yapılan KOBİ geliştirme ve girişimcilik eğitiminin, TİKA ile birlikte yapılan dördüncü eğitim olduğunu belirtti. KOBİ sektörünün Asya-Pasifik bölgesindeki         tüm ekonomilerin belkemiğini oluşturduğunu ifade eden Song Yen Mei,  katılımcıların eğitim programından azami istifade etmeleri temennisinde bulundu.

Açılış töreninde TİKA’yı temsilen konuşma yapan Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi’nden Mete Anaç, TİKA’nın da SCP gibi 1992 yılında kurulduğunu belirterek, TİKA’nın kalkınma işbirliği faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Küresel kalkınma sorunlarının çözülmeye çalışılmasında, bireylerin ve kurumların kapasitelerinin geliştirilmesinde, bölgesel ve uluslararası kalkınmaya katkı sağlanmasında ve en iyi uygulamaların paydaş ülkelerle paylaşılmasında TİKA’nın Güney-Güney ve Üçgen İşbirliğini etkili bir araç olarak gördüğünü belirten Mete Anaç, Singapur İşbirliği Programı ile üçüncü ülkelerde kapasite geliştirmek amacıyla şimdiye kadar ortaklaşa düzenlenen eğitimlerin gayet verimli geçtiğini söyleyerek, KOBİ geliştirme ve girişimcilik konulu bu eğitimin de katılımcılara hem profesyonel hem de şahsi anlamda katkı sağlaması dileklerinde bulundu.

Türkiye’den KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Ahmet Dursunoğlu’nun eğitim vermek üzere katıldığı 5 günlük programa Kamboçya, Laos, Myanmar, Endonezya, Fiji, Vanuatu ve Nijerya’dan 11 kamu görevlisi katıldı.

Eğitim programı sırasında eğitmenler tarafından yapılan ders sunumları ve alıştırmaların yanı sıra karşılıklı tartışmalar ile de interaktif bir yöntem izlenmeye çalışıldı. Ayrıca, 7 ülkeden gelen katılımcılar kendi ülkelerine dair grup sunumları gerçekleştirdi. Katılımcılar, eğitim sonunda yaptıkları değerlendirmelerde, eğitim konularının iyi seçilmiş olduğunu, eğitim programını son derece faydalı bulduklarını ve eğitimden şahsen ve profesyonel olarak fazlasıyla yararlandıklarını belirttiler. Katılımcılar, ayrıca, söz konusu eğitimlerden kendi ülkelerindeki KOBİ’lerin geliştirilmesinde yararlı olabilecek çeşitli bilgiler edindiklerini de dile getirdiler. Nijerya’dan gelen Salisu Abdullahi Romo, Türkiye’nin 3 yıl içerisinde Teknopark’ı geliştirmesi hakkında anlatılanları ilginç bulduğunu ve bunun Nijerya için çok iyi bir model olabileceğini belirtti.

Sonraki Haber

Türk Öğrencilerden Karadağ'da Sağlık Taraması

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Tecrübe Paylaşım Programı kapsamında Karadağ'a gelen tıp ve diş hekimliği öğrencileri, ülkenin kuzeyinde sağlık taramalarında bulundu. Türkiye'deki farklı üniversitelerde okuyan 10 öğrenci, TİKA koordinasyonunda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar...