Haberler

08 Mart 2012

TİKA-Undp İşbirliğinde Gerçekleştirilen Gım Projesinde İlk Adım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı arasında gerçekleştirilmesi öngörülen“Güney Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Büyüyen Pazar İnisiyatifi (GIM)” projesinin protokolü 2010 yılında imzalandı. Bu proje ile Bosna-Hersek, Kosova, Kazakistan ve Özbekistan’da, fizibilite raporları ile desteklenen yatırımlarla düşük gelir grubunda istihdam sağlanması ve ihtiyaç sahiplerinin gelir üretici olanaklara erişiminin arttırılması amaçlandı. İlgili ülkelerin ekonomik hayatına katkıda bulunulması ve kaliteli ve ucuz ürün ve hizmete ulaşımın kolaylaşması projenin hedefleri arasında yer alıyordu.

GIM projesi doğrultusunda başlatılan çalışmalarla Kosova’nın en önemli problemlerinden birisi olan işsizlik ve vasıflı ara eleman yetersizliği sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla, 29 Şubat 2012 tarihinde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Kosova Çalışma Bakanlığı, Kosova Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ve Kosova Ticaret Odası, TİKA Priştine Program Koordinasyon Ofisi, UNDP, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, BUTGEM temsilcileri katıldı.

Toplantıda, Bursa’da, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde başarılı bir mesleki eğitim modeli uygulamakta olan BUTGEM tanıtıldı ve bu modelin Kosova’da uyarlanabilirliği ele alındı. Projenin ilk aşamasında Kosova’dan 20 öğrenci 2 eğitici olmak üzere toplam 22 kişinin 3 ay süreyle Bursa’da meslek edindirme kurslarına katılması, bu çalışmanın etkisine göre aynı şekilde ikinci bir grubun daha Bursa’ya gönderilmesi ve iki ülke arasında karşılıklı olarak eğitimlerin sürdürülmesi gündeme geldi.

Önümüzdeki dönemde, işbirliğinin somut ilk adımı olarak Bursa’da mesleki eğitim almak üzere gönderilecek kursiyerlerin Kosova Eğitim Bilim ve Teknoloji Bakanlığı yetkililerinden ve TİKA, UNDP, Kosova Ticaret Odası, temsilcilerinden oluşturulacak ortak bir komisyonun onayı ile seçilmesine karar verildi. Toplantının ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Kosova Ticaret Odası ve UNDP arasında üçlü bir işbirliği protokolü imzalandı.

Sonraki Haber

TİKA'dan Bosna Hersek'e 100 Mektep Projesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Saraybosna Müftülüğünün koordinasyonunda gerçekleştirilen 100 Mektep projesi tamamlandı. Ülkede yaşayan Boşnakların kendi kültürüne dair bilgiye sağlıklı olarak erişebilme imkânının sağlandığı mektepler yaklaşık 23.500 öğrencinin hizmetine sunuldu. 100 Mektep...