Haberler

14 Ocak 2022

TİKA, Türkiye Meksika Dostluk İlişkilerine Katkı Sağlamaya Devam Ediyor

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Naci Yorulmaz Meksika ziyaretinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) projelerinin açılışını yaparak yapılabilecek yeni iş birliği imkânları için temaslarda bulundu.

Yerli Halklara Destek

TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Chontal yerli halkının yaşadığı bölgede tarım seraları kurulmuş, hayvanlar için ağıllar kurulmuş, kümesler yapılmış, 9 km su borusu döşenerek suyun hanelerin erişimine getirilmesi sağlanmış, elektrik üretimini sağlayacak güneş panellerinin kurulumu gerçekleştirilmişti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından, Chontal yerlilerinin yayıncılık alanında hayatına devam edebilmesi, yayınlarını çeşitlendirebilmesi ve topluluğun değerlerini yaşatabilmesi için büyük önem arz eden, La Voz de la Sierra Oriente ve La Voz de la Costa Chica adlı yayın kuruluşlarına TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz’ın da katılımlarıyla teknik ekipmanlar temin edilerek, radyo sorumlularına teslim edildi.

Radyo yayıncısı Gerardo Sanchez Cayetano teslim töreninde yaptığı konuşmada, “yerli halklar olarak birbirinden farklı pek çok dilimiz var. Bu dillerin yaşaması ve diğer nesillere aktarılmasını istiyoruz. Bu anlamda, radyo istasyonu, hem kültürel mirasın yaşatılması, hem de kaydedilmesi için çok büyük anlam taşıyor.” sözleriyle menuniyetini ifade etti.

Mesleki Eğitim Birimlerine Ekipman

TİKA tarafından, Meksika Oaxaca Eyaleti mesleki eğitim kurumu ICAPET’in marangozluk atölyelerine ekipman desteği sağlandı.

İş için iş başında eğitim sloganıyla, çeşitli alanlarda mesleki eğitim kursları veren ICAPET bünyesinde, Oaxaca eyalet başkenti Oaxaca de Juarez ve Nochixtlan şehrinde bulunan ve büyük oranda kadınlar ve gençlerin kursiyer olarak faydalanacağı marangozluk atölyelerine teknik ekipman desteği verildi.

Ekipman desteği sağlanan atölyelerin açılışı TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Yorulmaz, iki ülke arasındaki coğrafi uzaklığın aradaki dostluk ve iş birliği için asla bir engel olamayacağını belirterek, “TİKA olarak kadın ve genç istihdamını destekleyecek, böylesine önemli bir projenin bir parçası olduğumuz için ülkemiz adına memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Yaşlı Bakım Evlerine Destek

Meksika’nın Hidalgo Eyaletinin Apan ve Huichapan Belediyelerinde bulunan yaşlı bakım evinlerine fizyoterapi merkezleri kuruldu.

TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında, Apan ve Huichapan’da yaşayan altmış yaşından büyük yetişkinlerin fizyolojik rahatsızlıklarının tedavi edilmesi ve hareket kabiliyetlerinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için gerekli ekipmanlar temin edilerek gerontoloji merkezlerine teslim edildi.

Eyalet Valisi Omar Fayad Meneses yaptığı konuşmada “Bu örnek projede de gördüğümüz üzere, mesafeler kardeşliğimize engel değil. Türkiye’nin her şartta ülkemiz ve eyaletimiz için çok iyi bir iş ortağı olduğunun farkındayız. Buraya gelebilecek her Türk için Hidalgo Makamları ve Hidalgo sakinleri kollarını açmış kendilerini beklemektedirler.” ifadelerini kullanarak Tükiye Cumhuriyeti’ne ve Türk halkına teşekkürlerini iletti.

Oaxaca Eyaletine Mobil Klinik

TİKA tarafından, Meksika’nın Oaxaca Eyaletinde sağlık birimlerine erişimi kısıtlı olan topluluklara hizmet vermek üzere donatılmış bir mobil klinik temin edildi.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz tarafından Oaxaca Eyaletine gerçekleştirilen ziyaret sırasında incelenerek, bölge valiliğine bağlı Monte de Piedad Sağlık Enstitüsü Genel Müdürü Donato Augusto Casas Escamilla’ya teslim edilen mobil klinik, nüfusu 2.500 kişiden az olan yerleşim yerlerinde yaşanan sağlık birimlerine erişim problemini çözmek üzere tasarlandı. Söz konusu mobil klinik Oaxaca’nın dağlarla çevrili kıyı bölgelerinde bulunan pek çok küçük ilçeye sağlık hizmeti götürerek temel sağlık erişimi kısıtını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

TİKA,  Türk Tarihi ve Kültürel Mirasını Meksika’ya Açmaya Hazırlanıyor

Meksika’nın başkenti Meksika Şehrinde farklı ülkelerin kültürlerine dair eserlerin sergilendiği Ulusal Dünya Kültürleri Müzesinde TİKA tarafından Türkiye’yi temsil edecek tarihi ve kültürel eserlerin sergileneceği Türkiye Daimi Odasının kurulması projesine ilişkin toplantılar gerçekleştirildi.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz ve TİKA Meksika Şehri Program Koordinasyon Ofisi görevlileri ile Ulusal Dünya Kültürleri Müzesi Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) Başkanı Diego Prieto Hernández’in bir araya gelmesiyle gerçekleştirilen toplantıda, müze kuruluşu ve koleksiyonu hakkında bilgi alınarak, yapılacak işbirliğinin çerçevesi belirlendi. Daha sonra Meksika Ulusal Dünya Kültürleri Müzesi de ziyaret edilerek müze direktörü Sn. Gloria Artis ile bir görüşme gerçekleştirildi.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nün (INAH) bir parçası olan Ulusal Dünya Kültürleri Müzesi halihazırda içerisinde Yunanistan, Roma, Kore, Çin, Japonya, İsrail gibi ülkelerin arkeolojik eserlerinden örneklerin sergilendiği bir müze olması nedeniyle hem Meksika halkı hem de yabancı turistler için bir cazibe merkezi konumunda.

Sonraki Haber

TİKA’nın Yürüttüğü Çok Yönlü Türkçe Eğitimlerinin İlki Özbekistan’da Gerçekleştirildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Gazi Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile işbirliğinde geliştirilen İş Dünyası Eğitim Programı (İŞDEP) - İş Türkçesi Eğitimleri ile İhtisas alanlarına göre Türkçe eğitimlerinin ilki Özbekistan’da düzenlendi....