Haberler

19 Aralık 2019

TİKA, Tunus'un Kayrevan Kentindeki Tarihi Belgeleri Restore Edecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)  Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Zeytune Üniversitesi ve Kayrevan İslami Araştırmalar Merkezi arasında Kayrevan kentindeki yazma eserler, musaf ve tarihi belgelerin restorasyonu, arşivlenmesi ve dijitalleştirilmesi alanlarında işbirliği protokolü imzalandı.

TİKA'nın Tunus Koordinatörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İslam dünyasının Afrika'daki ilk başkentinin bulunduğu Kayrevan kentinde tarihi belgelerin restorasyonu, arşivlenmesi ve dijitalleştirilmesi alanlarında, TİKA Başkan Vekili Serkan Kayalar, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit, Zeytune Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hişam Grisa ve Kayrevan İslami Araştırmalar Merkezi Müdürü Halid Terudi'nin katılımıyla İstanbul'da bir işbirliği protokol imzalandı.

Tunuslu uzmanlara yazma eserlerin muhafazası, restorasyonu, dijitalleştirilmesi ve kataloglanmasına yönelik teknik eğitim verilmesi planlanan proje kapsamında, yazma eserlerin muhafazası, restorasyonu ve dijitalleştirilmesi için ihtiyaç duyulan bazı teçhizat ve malzemenin TİKA tarafından sağlanmasının öngörüldüğü paylaşıldı.

Taraflar arasında yazma eser örneklerinin ve bunlara dair yayınlanmış kılavuz, envanter, katalog ve benzeri dokümanların mübadelesi, enstitü bünyesinde restore edilecek, dijitalleştirilecek ve kataloglanacak her işlemin dijital kopyasının, TİKA ve diğer ilgili Türk kurum ve kuruluşlarıyla paylaşılması, taraflarca işbirliği kapsamında restore edilen, dijitalleştirilen ve kataloglanan eserlerin tanıtımı ve sergilenmesine yönelik ortak konferans, sergi, sempozyum ve benzeri etkinliklerin düzenlenmesi ve ortak yayınların çıkarılmasının anlaşmada yer aldığı aktarıldı.

Tunus’un Kayrevan şehri 50 binden fazla yazma eser ile dünyanın en büyük yazma eser koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Sonraki Haber

TİKA Afganistan'da Teknik Enstitüye Atölyeler Kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Cüzcan Meslek ve Teknik Eğitim Enstitüsü’nde eğitim gören öğrencilerin ve eğiticilerin teknik ve mesleki faaliyetlerinde kullanılması ve el becerilerinin geliştirilmesi amacıyla atölyeler oluşturuldu. TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Fazıl...