Haberler

13 Temmuz 2020

TİKA, Tunus'taki tarihi Mehmed Bey Camii'ni Restore Edecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tunus hükümeti ile tarihi Mehmed Bey Camiinin restorasyonuna ilişkin protokol imzaladı.

Protokol kapsamında TİKA, başkent Tunus’un tarihi eski şehrinin Bab Souika mahallesinde bulunan ve bir Osmanlı dönemi eseri olan Mehmed Bey Camii’nin restorasyonunu gerçekleştirecek.

Tunus hükümeti adına protokolü imzalayan Ulusal Miras Enstitüsü Genel Müdürü Fevzi Mahfuz, halk arasında Sidi Mahrez Camii adıyla da bilinen Mehmed Bey Camii’ni korunmasına yönelik proje için TİKA’ya teşekkür ederken bu eserin 17. yüzyıl sonunda Muradi Hanedanı döneminde inşa edilen son cami olduğunu ve büyük kubbesi ve İznik seramikleriyle çok özel olan bu camiinin inşasında büyük Osmanlı camilerinin ve Mimar Sinan tarzının model alındığını ifade etti.

Tunus Program Koordinatörü Saliha Tuna ise, 1692 yılında inşasına başlanan caminin iki ülke halkları arasındaki coğrafi, dini ve kültürel bağların ne kadar köklü ve sağlam olduğunu gösteren bir anıt eser olarak değerlendirmek gerektiğini ve TİKA olarak bu eserin Türkiye – Tunus dostluğunun bir sembolü olarak, gelecek nesillere aktarılarak korunmasına hizmet etmekten onur ve mutluluk duyduklarını ifade etti.

Tunus Kalkınma Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı Temsilcisi Manel Nefsi ise TİKA’nın Tunus’ta başta sağlık ve üretime yönelik birçok farklı sektörde faaliyet yürüttüğünü belirterek özellikle son dönemde Kovid-19 salgınıyla mücadeleye yönelik çok sayıda hızlı ve etkili proje gerçekleştirdiğini belirtti ve TİKA’nın Tunus’a destekleri için teşekkürlerini sundu.

Tunus Mehmed Bey Camii

İsmini, banisi olan Tunus Beyi Mehmed El Muradi’den alan camiinin inşasına 1692 yılında başlandığı biliniyor. Klasik Osmanlı mimari üslubunda inşa edilen Mehmed Bey Camii, 11,7 metre çapındaki kubbesi ve iç duvarlarını süsleyen İznik çinileri ile Tunus’ta benzeri olmayan bir tarihi bir kültürel anıt niteliğinde.

Karşısında bulunan Sidi Mahrez Türbesi nedeniyle halk arasında Sidi Mahrez Camii adıyla da bilinen Mehmed Bey Camii en son 1981 yılında Tunus Cumhuriyeti kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Habib Bourgiba’nın emriyle bir renovasyondan geçmişti. Özellikle kubbe kısmında bakıma ihtiyacı olan caminin TİKA tarafından restore edilmesi ilk defa Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılı Aralık ayında Tunus’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında gündeme gelmişti.

Sonraki Haber

Srebrenitsa Soykırımı’nın 25’inci Yıldönümü Anma Etkinliklerine TİKA’dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen, en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımının 25. yıl dönümü anma ektinlikleri kapsamında...