Haberler

24 Aralık 2019

TİKA, Trablus'ta Seramik Atölyesi Açtı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Libya'nın başkenti Trablus'ta Trablus İslami El Sanatları ve Zanaatları Meslek Okulu’una çini ve seramik eğitim atölyesi kurdu.

Türkiye’nin mesleki eğitim alanında sahip olduğu tecrübe birikiminin Libya’ya aktarılması yanı sıra; 2011 yılından sonra toplumun ciddi siyasi ve ekonomik krizlerle mücadele etmek zorunda kaldığı Libya’da bir dizi proje hayata geçirildi.

TİKA bu kapsamda; Libya-Türk müşterek tarihi açısından da büyük önem taşıyan Libya’nın en eski mesleki eğitim kurumu olan “Medrese el-Fünun ve es-Sanayii el-İslamii”- İslami El Sanatları ve Zanaatları Meslek Okuluna yönelik “Çini ve Seramik Eğitim Atölyesi” kuruldu. TİKA tarafından Türkiye’den temin edilerek Libya’ya ulaştırılan fırın ve diğer ekipmanlarla kurulan modern eğitim atölyesi ile okulun çini ve seramik alanındaki kapasitesinin arttırılması ve piyasa ihtiyaçlarına cevap verebilecek meslek erbabının yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Trablus'taki İslam Sanatları Meslek Okulu'nda kurulan çini ve seramik atölyesinin açılışına, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Serhat Aksen, TİKA Libya Koordinatörü Fatih Karaca ve Meslek Okulu yetkilileri katıldı.

Açılışta konuşan Büyükelçi Aksen, Türkiye’nin Libya’da meslek eğitimine ve teknik kapasitenin güçlendirilmesine yönelik çalışmalara desteğini artırarak sürdüreceğini, işbirliğimizin temelini iki ülke arasındaki köklü dostluk bağlarının teşkil ettiğini, ifae etti. Akşen, Çini ve Seramik Atölyesinin,  Trablus’ta 1895 yılında Sultan II. Abdülhamit Han döneminde yetim ve yoksul ailelerin çocuklarının zanaat edinebilmeleri amacıyla inşa edilen “Medrese el-Fünun ve es- Sanayii el-İslamii”’ye bağlı olarak faaliyete geçmesinin hem tarihi bağlarımızı hem de geçmişte ve günümüzde  meslek eğitimine verilen önemi yansıttığını da sözlerine ekledi.

TİKA Libya Koordinatörü Fatih Karaca da TİKA'nın çini ve seramik atölyesinin açılması için, ülkenin en eski meslek okullarından biri olan İslam Sanatları Meslek Okulu'yla iş birliği yaptığını söyledi.  Atölyenin Türkiye'den getirilen bazı ekipmanlarla donatıldığını ifade eden Karaca, burada çini ve seramik alanında pek çok öğrenciye eğitim verileceğini kaydetti. TİKA'nın, gelecek yıl mesleki eğitim projelerine yoğunlaşmayı planladığını vurgulayan Karaca, gelecek hafta da Trablus'ta güneş enerjisi alanında Türk eğitimcilerin öncülüğünde bir kurs verileceğini dile getirdi.

Meslek Okulu Müdürü Salih Ferac Ebu Galiye ise atölyenin açılmasının okul ve özellikle de çini ve seramik bölümü öğrencileri için çok önemli olduğunu, 40 öğrencinin bu eğitimden faydalanacağını söyledi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye ile Libya arasında mesleki eğitim alanında başlayan tecrübe paylaşımı programlarının; elektrik-elektronik bölümü, motor tamiri ve oto elektriği bölümü, iklimlendirme ve soğutma bölümü, sıva-seramik-inşaat ve marangozluk alanlarında da devam ettirilmesi planlanıyor.

 

Sonraki Haber

“Bağımlı Olma, Özgür Ol”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekleri ile Bakü’de faaliyet gösteren üniversitelerde tütün ve uyuşturucu başta olmakla zararlı alışkanlıklar ile mücadele ile ilgili konferanslar ve karikatür sergileri düzenlendi. TİKA ve Türk Yeşilayı'nın Azerbaycan faaliyetlerini...