Haberler

23 Ekim 2011

TİKA Tarımsal Kalkınma İçin Pakistan'da

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), tarımı iktisadi bir faaliyet haline dönüştürmek, kırsalda yaşayan halkın gelir düzeyini yükseltmek ve yeni projeler başlatmak amacı ile Pakistan’da, etüd çalışmalarını başlattı.

Geçtiğimiz günlerde Pakistan’a giden TİKA Tarımsal Projeler Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik ve İslamabad Program Koordinatörü Elif Türkislamoğlu Pakistan’ın Pencap bölgesi Lahor ve Faysalabad vilayetlerinde, Tarım Bakanlığı Genel Sekreteri Dr. Muhammed Anjum Ali başkanlığında; Çiftçi Yayım Genel Müdürü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü, Su İdaresi Genel Müdürü, Tarımsal Faaliyetler Genel Müdürü, Tarımsal Pazarlamalar Genel Müdürü ve Proje Yöneticileri ile görüşmelerde bulundu. Daha sonra Pakistan Çiftçi Birliğini ziyaret eden TİKA koordinatörleri, Birlik Başkanı ve Eski Pakistan Tarım Bakanı Hussain Jabania Gardezi başkanlığında tüm birlik yönetim kurulu üyeleri ile ayrı ayrı toplantılar yaparak birliğin tarım ve hayvancılık alanında ülke ekonomisine katkı sağlayan faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Tarım ve hayvancılık alanında ülkede gerçekleştirilen akademik çalışmalar hakkında bilgi almak üzere Faysalabad Tarım Üniversitesi’ni ziyaret eden TİKA Mahmut Çevik ve Elif Türkislamoğlu, Rektör Prof.Dr.Iqrar Ahmad Khan başkanlığında Veteriner Fakültesi ve Ziraat Fakültesi Dekan ve Bölüm Başkanlarının katıldığı toplantıları gerçekleştirip araştırmaları tek tek inceledi.

Toplantılarda İslamabad Program Koordinatörü Elif Türkislamoğlu TİKA’nın başka ülkelerde gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlere ilişkin sunumlar yaparken ‘’Bu güne kadar altyapı, sağlık ve diğer sektörlere ilişkin program ve projeleri uyguladıklarını, bundan sonrada eş zamanlı olarak halkın geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık alanında da projelere ağırlık vereceklerini ve bu şekilde Türkiye ile Pakistan arasında Tarımsal İşbirliğinin geliştirileceğini‘’belirtti.

Proje Koordinatörü Dr. Mahmut ÇEVİK ise; TİKA’nın faaliyette bulunduğu ülkelerde uyguladığı tarım ve hayvancılık projelerine ilişkin sunumlar gerçekleştirirken “TİKA’nın amacının günü kurtarmaktan ziyade geleceğe yatırım yapmak olduğunu” dile getirdi. Çevik “Tarım ve hayvancılık alanında görülen veya görülmeyen sorunların tespitine, bu sorunları çözmeyi hedef alan projelere ve sürdürülebilir kalkınmada insanlar için seçenekleri arttıran projelere ağırlık verilmemiz uygun olacaktır’’ dedi.

Pakistan’da uygulanabilecek projeler üzerinde akademik çevrelerle de ayrıca değerlendirmeler de bulunan TİKA koordinatörleri, Faysalabad Tarım Üniversite tarafından kampus içerisinde inşa edilen ve Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç’ın isimlerinin verileceği iki ayrı öğrenci yurdunda da incelemeleri yaptı. Sargdha Bölgesi Kot Hakim Khan köylerini de ziyaret ederek çiftçilerle çeşitli toplantılar gerçekleştirip, ülke tarım ve hayvancılık sektörünün sorunları hakkında Pakistan çiftçisinin bakış açısını alarak bu kapsamda çözüm önerilerinde bulundu.

Nüfusu, 170 milyon olarak tahmin edilen ve bu açıdan dünyanın en büyük 6. devleti olan Pakistan’da nüfusun yaklaşık %25’i yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Pakistan, 60 dilden fazla dilin konuşulduğu ve dünyada Müslümanlarını çoğunlukta olduğu ikinci devlet olarak biliniyor.

Kırsalda tarımı iktisadi bir faaliyete dönüştürmek ve ailelerin gelir düzeyini yükseltmek isteyen Pakistan çiftçisinin temel geçim kaynağı; Pamuk, buğday, pirinç, mısır, şeker kamışı, meyve ve sebze üretimi ile birlikte hayvancılık ekonomisine dayanıyor.

Pakistan’da yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda; ülkede, Tarımsal İşbirliği Programlarının geliştirilmesinin, Verimlilik artışını sağlayarak maliyeti düşürecek projelerin uygulanmasının ve bu alanda nitelikli uzman yetiştirilmesine yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesinin, ayrıca sürdürülebilirlilik ilkesi çerçevesinde kaliteye dayalı üretim artışı ile gıda güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlayacak proje ve programların uygulanmasının uygun olacağı düşünülüyor.

Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik sorunların, gıda krizlerinin ve çevre kirliliğinin tek çözümü olan tarımsal kalkınma TİKA’nın öncülüğünde başlatılan projelerle farklı ülkelerin gündemine giriyor.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...