Haberler

21 Mart 2012

TİKA Tarım Projeleri Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Zirvesinde

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin de aralarında bulunduğu bir heyetle birlikte 19 Mart 2012 tarihinde Bosna Hersek Federal Cumhuriyeti’ne resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, tarafından kabul edilen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in konuşmalarına esas teşkil edecek raporun hazırlanması için önce T.C. Saraybosna Büyükelçiliği’nde bir toplantı düzenlendi. Bosna Hersek Federal Tarım Bakanı Jerko Ivankoviç Lijanoviç, Bakan Yardımcısı Suad Samsiç ve C. Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız ile görüşmeler gerçekleştirildi. Başbakan Yardımcısı Babacan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ve beraberlerindeki heyete TİKA Uzmanı Dr. Mahmut Çevik tarafından Bosna’da yapılmakta olan tarım projeleri hakkında bilgi verildi. Çevik, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın tarımsal kalkınma çalışmalarını ve bu çalışmalarla Bosna Hersek’te tarımın iktisadi bir faaliyete dönüşüm süreci yaşadığını dile getirdi.

Daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Et İşleme Tesislerinde incelemelerde bulundu.

Türkiye’den ülkeye giden heyet Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi ve Veteriner İşleri Eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Fesiç ile görüştü. Görüşme sırasında hayvancılık ve hayvan sağlığı açısından uygulanan projelerin önemi gündeme geldi. Hırvatistan gibi AB üyesi olmayan ülkelere süt ürünleri ihracatının mevcut olmaması, konuyla ilgili olarak sertifikasyon, sağlık (Brusella) ve süt kalitesi problemleri bulunması, koyun eti ihracatının mevcut olmamasının meydana getirdiği sorunların konuşulduğu toplantıda, aşı uygulamalarının önemi vurgulandı.

Görüşmelerin sonrasında TİKA tarafından yapılan önerilerin önemli olduğu, Türkiye’nin Bosna Hersek’e tarımsal sektöründe vereceği ve bunun ülke ekonomisine katkısı, bu doğrultuda TİKA’nın görüş ve önerilerinin projelerin hedefine ulaşmasında sağlayacağı fayda değerlendirildi.

Bakir İzzetbegoviç: “Türkiye İle Çalışmalar Yapmak İstiyoruz”

Raporların hazırlanmasının ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç’in katılımları ile bir toplantı gerçekleştirildi. İzzetbegoviç, yaklaşık 1 ay önce Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdiğini ve bu ziyarette Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile -bir araya geldiğini söyledi. Ziyaret sırasında görüştüğü yetkililerden, Türkiye ile özellikle ekonomik anlamda iş birliğini geliştirmeyi talep ettiğini ifade eden İzzetbegoviç, özellikle Bosna-Hersek’in doğusunda savaş döneminde evlerini terk etmek zorunda kalanların topraklarına geri dönmesi için tarım alanında Türkiye ile iş birliği yapabileceklerini dile getirdi. İzzebegoviç, ’’Sayın Ali Babacan aslında bize iade-i ziyarette bulundu. Sayın Mehdi Eker de bu ziyarete eşlik ediyor. Kendileriyle çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Özellikle tarım alanında ve geri dönüşlere yönelik destekler söz konusunda Türkiye ile çalışmalar yapmak istiyoruz. Turizm ve enerji alanındaki yatırımları da gözden geçirdik.’’ dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: “Tarım Bosna Hersek İçin Önemli Bir Potansiyel”

Başbakan Yardımcısı Babacan ise bugün Bakir İzzetbegoviç’le gerçekleştirilen toplantıda özellikle ekonomik konuları değerlendirdiklerini belirterek, ’’Bosna Hersek’e enerji, yol ve turizm alanında yapılacak yatırımlar konusunda Eximbank’ın destek vereceğini söyledi. “Tarım, Bosna-Hersek için önemli bir potansiyeldir.” Diyen Başbakan Yardımcısı, “Tarım desteği, savaş döneminde evlerini terk edenlerin geri dönüşleri için önemli bir adım olacaktır. Tarım konusunda geri dönenlere uygun ve uzun koşullarda destek vermeye hazırız. Başka türlü finansal destekler de olabilir.” Şeklinde konuştu.

TİKA’dan Bosna Hersek’e Tarım Projeleri

TİKA tarafından Bosna Hersek’te Balıkçılık Araştırma Enstitüsü ‘nün kuruldu. Kaçuni ve Zeljezno Polje Arıcılık Projeleri gerçekleştirildi. Doğu Bosna’da uygulan 120 aileye 140 baş Simmental ırkı gebe düve dağıtılmasına yönelik olarak başlatılan Hayvancılık Projesi tamamlandı. 80 aileye meyvecilik konularında fidan ve eğitim desteği verildi. 80 aileye seracılık konularında eğitim ve çeşitli sebze tohumu desteği verildi. Seracılı Projesi başta olmak üzere diğer tarım ve hayvancılık projelerinde hale hazırda sürdürülebilir çalışmaların ve üretimlerin devam ediyor. Aile işletmelerinin istihdam ve gelir seviyelerinin yükseltilmesine yönelik çalışmalar Bosna Hersek’teki yöneticiler tarafından memnuniyetle karşılanıyor.

Sonraki Haber

TİKA'dan Pakistan'a İki Proje

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) İslamabad Program Koordinatörlüğü, Pakistan İslam Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerine devam ediyor. TİKA tarafından ülkede başlatılan Tekerlekli Sandalye ve Dikiş Makinesi Dağıtım Projeleri geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Lahor ve...