Haberler

05 Şubat 2020

TİKA Sudan’da 5 Binden Fazla Kişiyi Meslek Sahibi Yaptı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2013 yılında kurulan “Hartum Mesleki Eğiticiler Eğitim Merkezinde” yetiştirilen 5504 Sudanlı, Kaynakçılık, Mobilya, Tekstil ve Bilgisayar gibi çeşitli alanlarda meslek sahibi oldu.

Hartum’da TİKA’nın katkılarıyla 2013 yılında kurulan Sudan Türk Mesleki Eğiticilerin Eğitim Merkezi’nde verilen eğitimler sayesinde Sudan’da hizmet sunan eğitim kurumlarının pek çoğunda bulunmayan ya da atıl halde bekleyen makina ve techizatlar kullanılmak suretiyle Sudan’ın iş gücüne ve akademik yeterliliklerine büyük katkı sağlanıyor. Diğer taraftan Merkez’de bulunan modern cihaz ve ekipmanlar ile eğitimden arta kalan zamanlarda ihtiyaç ve talep halinde mal ve hizmet üretimi de yapılmak suretiyle Merkez’in ve Sudan’ın ekonomik gelişimi de destekleniyor.

Sadece 2019 yılı içerisinde yapılan eğitimler sayesinde, Mekatronik, Elektronik, Elektrik, CNC (Makine Nümerik Kontrol), İklimlendirme – Soğutma (Klima ve Buzdolabı), Kaynakçılık, Mobilya, Bilgisayar, Otelcilik-Turizm, Tekstil Konfeksiyon Bölümlerinde açılan eğitim programlarına katılan 1132 katılımcı sertifikalarını almaya hak kazandı.

Sudan’da 3D Eğitimler

TİKA tarafından Sudan’ın önde gelen teknik kurumlarından olan Afrika Teknoloji Kenti, Karary Askeri Üniversitesi, Elektrik Kurumlarından 25 kişinin katılımıyla merkezde 3D Modelleme ve 3D Yazıcı kursu düzenlendi. Kurs için Türkiye’den getirilen ve yerli ve milli imkânlar ile üretilen 3D Yazıcılardan birisi bundan sonra düzenlenecek eğitimlerde kullanılmak üzere Sudan Türk Mesleki ve Teknik Eğiticilerin Eğitim Merkezi’ne, diğeri ise kursa aktif olarak katılan Karary Askeri Üniversitesi Mühendislik Fakültesine temin edildi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Gineli Kadınlara Tarım Alanında İstihdam

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Gine’nin başkenti Konakri’ye 2 saat mesafede bulunan 330 bin nüfuslu ve nüfusun %80’ninin tarımla geçimini sağladığı Dubreka bölgesinde 80 dönüm verimli araziyi sebze yetiştiriciliği tarımına açarak kadınlara ek...