Haberler

23 Ekim 2011

TİKA, Somali'de Yüz Güldürüyor

Açlık, yoksulluk ve iç savaş yüzünden gündelik hayatın kendi ritminin çok altında ilerlediği Somali’de, Türkiye’de gönderilen yardımlar yerine ulaştıkça halkın yüzüne umut doğuyor. Başkana Erdoğan’ın 19 Ağustos’ta yaptığı Somali ziyaretinin ardından, başkent Mogadişu’da başlayan hareketlilik devam ediyor. Yıllardır halkın evinden dışarı çıkmaya korktuğu ülkede, insanlar kent merkezinde çarşıda geziyor.

Somali İçin Yeni Bir Süreç Başlıyor
Türkiye’nin, Somali’nin huzura ve refaha kavuşması için hiçbir alanda katkısını esirgemeyeceğini ifade etmesi üzerine Somali’de aylardır kepenkleri açılmamış dükkânlarda hareketlenme gözleniyor, eğitime devam eden okullar iç savaşın ve yoksulluğun tahribatına rağmen temizleniyor. Gece boyu güvenlik gerekçesiyle silahların konuştuğu ülkede gündüzleri alt yapı çalışmaları için analizler yapılıyor. Kentin iki büyük hastanesi Medine ve Banadir’de başlatılan yenileme çalışmaları dikkatlerden kaçmıyor.

Mülteci kamplarında yaşayan milyonlarca insan Türkiye’den gelen yiyecek yardımlarıyla hayata tutunma mücadelesi verirken, bölgedeki kuraklık hâlâ etkisini sürdürüyor.

Somali Yardımları Bekir Bozdağ’ın Önderliğinde Yürütülüyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeyi ziyaretinin ardından, Türkiye’de tüm kurum ve kuruluşlar Somali’nin alt yapısını tamamlanmış, kaynaklarını doğru kullanan ve güvenlik sorunlarını aşmış bir ülke olması için çalışmalar yapıyor. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında kurulan Somali Koordinasyonu Kurulu kararının doğrultusunda, Somali’ye her iki ayda bir çalışma ziyareti yapılması bekleniyor.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın önderliğinde ve TİKA’nın koordinasyonunda, Somali’nin yapısal sorunlarını çözmeyi, devletin ihtiyaçlarını gidermeyi hedefleyen disiplinler arası program Somali için umut ışığı yakıyor.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...