Haberler

06 Mayıs 2012

TİKA-Sesric- Moritanya İslam Cumhuriyeti Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı

TİKA-Sesric- Moritanya İslam Cumhuriyeti Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı

En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ) yönelik olarak başlatılacak ilk program olan Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRİC) ve T.C. Nouakchoot Büyükelçiliği işbirliğinde, 5-11 Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Moritanya İslam Cumhuriyeti’nde uygulanacak programda, ülkede yapılmakta olan kırmızı et ve balık üretimi ile diğer gıdalarda uluslararası düzeyde gıda güvenliğinin oluşturulmasını gerçekleştirilmesini sağlayacak teknik donanım yardımı ve personel eğitimi gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Bu doğrultuda Türkiye’den uzmanlar, akademisyenler Nouakchoot’ta uygulanacak program doğrultusunda bölgeye gidecek ve ülkede gıda sektöründe çalışan veteriner hekimler, gıda mühendisleri, doktorlar ve özel sektör çalışanlarını Kırmızı Et, Beyaz Et, Diğer Hayvansal Ürünler ve Balık Eti Üretiminde Uluslararası ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Modelinin Gıda Üreticilerine katkıları hakkında bilgilendirecektir. Bu doğrultuda AB standartları uygulanacak, tüketicilerin sağlıklı gıdaya ulaşmasına katkı sağlanacak.

Program kapsamında katılımcılara; ISO 22000 Yönetim Maddeleri, ISO 22000 (HACCP) ve Gıda Güvenliği Maddeleri, AB Normlarında Kırmızı Et Hijyeni ve Mezbaha Uygulamaları, AB Normlarında Kanatlı Et Hijyeni ve Kesimhane Uygulamaları, AB Normlarında Balık Üretimi Hijyeni, Depolama ve Sevkiyat Uygulamaları anlatılacak ve saha uygulamaları ile örnek çalışmalar yapılacak.

Proje tamamlandığında uluslararası gıda güvenliği yönetim sistemi ISO 22000 ve kapsamındaki HACCP sistemi ile kırmızı ve beyaz et mezbahanesi ve balık üretiminde hijyenin sağlanması devamlılık gerektirdiğinden projenin uygulanması ile tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşması hedefi amacına ulaşmış olacaktır. Program sonunda yapılacak sınav sonucunda başarılı olan Moritanyalı 15 uzman, Türkiye’de uygulamaları yerinde görmek üzere ülkemizde 10 gün süre ile gerçekleştirilecek eğitim programına katılacak.

Sonraki Haber

Somali Anayasa Binası Kurucular Kurulu Toplantısına Hazırlanıyor

Türkiye’nin En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik çalışmaları doğrultusunda, Afrika ülkeleriyle olan sosyal ve ekonomik ilişkileri her geçen gün gelişiyor. Bu girişimlerimiz insani, sosyal, ekonomik ve teknik yardımlarımızla da pekiştiriliyor. Ülkemiz yaptığı çalışmalarda Somali halkının huzur,...