Haberler

30 Kasım 2012

TİKA Projesi Öğrencilere Burs Kaynağı Oldu

Balkanlar’da yaşayan halklara yönelik ekonomik, sosyal ve kültürel projelerini sürdüren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA), Sırbistan’daki Sancak Bölgesi’nde hayata geçirdiği yeni proje dikkat çekti.

TİKA Sırbistan Program Koordinatörlüğü tarafından Sancak’taki çiftçilere destek için yürütülen süt sağım makinesi temin projesi tamamlandı. Proje çerçevesinde 100 adet süt sağım makinesi, düzenlenen törenle sahiplerine teslim edildi.

Bölgede yaşayanların yoğun ilgi gösterdiği törene, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, TİKA Belgrad Program Koordinatörü Emrah Ustaömer, TİKA yetkilileri, Novi Pazar, Tutin ve Syenitsa belediye yetkilileri ile Hacı Naciya Aguşeviç Vakfı temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

TİKA tarafından temin edilen süt sağım makinelerini alan çiftçiler, proje çerçevesinde kazançlarının bir kısmını Novi Pazar’da bulunan Hacı Naciya Aguşeviç Vakfı’na bağışlayacak, vakıf da bunu öğrencilere burs olarak dağıtacak.

Vakıf Başkanı Rujdiya Aguşeviç, törende yaptığı konuşmada, bu projenin öncelikli amacının yoksul öğrenci ve vatandaşlara yardım kaynağı sağlamak olduğunu, makineyi alan her çiftçinin her gün belli bir miktar sütü derneğe bağışlayacağını, satılan sütün para ihtiyacı olan öğrencilere burs olarak dağıtılacağını ifade etti.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan ise yaptığı konuşmada kendilerini Sancak’ta, Novi Pazar’da Türkiye’de gibi hissettiklerini, Sancak’ın Türkiye açısından ayrı bir yere sahip olduğunu söyledi.

Bu bölgede projelerin son dönemde arttığına vurgu yapan Maskan, “Sancak’la Türkiye arasında çok önemli bağlar var. Sağlık, eğitim, altyapı ve üretim sektörü gibi bir çok alanda projeler gerçekleştirdik. Bu bölgede bu sene itibariyle dört okul yaptık. Birisi gerçekten çok büyük bir okul ve öğrenciler bu sayede üç devriyeli eğitimden kurtulacaklar” dedi.

İnsanların günlük hayatlarını kolaylaştıracak ve ekonomiyi geliştirecek faaliyetler ve projelerin TİKA için çok önemli olduğunu vurgulayan Maskan, benzer bir projeyi Bosna-Hersek sınırında bulunan Priboy kentinde iki ay önce gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Maskan, “Şimdi burada yaptığımız projenin iki bölümü var. Vakıfla işbirliğimizle bu projeyi gerçekleştirdik ve 100 aileye süt sağma makinesi verdik. Bu makinelerle elde edilen sütün bir kısmı vakfa verilecek. Vakıf bu sütü satarak öğrencilere burs verecek. Vakıf bünyesinde çok sayıda burs alan öğrenci var. Vakıf vasıtasıyla projenin iki yönlü avantajı ve güzelliği var” diye konuştu.

Bölgede yaşayanların talepleriyle TİKA’yı yönlendireceğini ifade eden Maskan, bölge insanının kendi ekonomik menfaatlerini gerçekleştirecek projeler ürettikçe TİKA’nın onlara yardımcı olmaktan, destek olmaktan mutluluk duyacağını söyledi.

TİKA Sırbistan Koordinatörü Emrah Ustaömer ise Sancak bölgesi sınırları içerisinde bulunan Peşter bölgesine sağlanan süt sağım makineleri ile işsizlik oranının yüzde 70’lere çıktığı ve halkının büyük çoğunluğu yoksul olan bölgede yoksul çiftçilerin süt üretiminin modernleştirilmesine ve ailelerin günlük süt ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanacağını, projenin işsizlik sayısının azalmasına ve küçük orta girişimciliğin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Sonraki Haber

TİKA, Güney Sudan'da Anne-Çocuk Sağlığının İyileştirilmesi İçin Çalışıyor

Güney Sudan Cumhuriyeti, 2011 yılı Temmuz ayında bağımsızlığını kazandı. Ülkedeki sağlık alt yapısı anne-çocuk sağlığı konusundaki ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor. Her 100.000 doğumda yaklaşık 2.054 anne hayatını kaybediyor ve her 30.000 kişiye bir ebe düşüyor. Sağlık...