Haberler

26 Mayıs 2023

TİKA'nın Destekleriyle Gana'da "Cezeri Laboratuvarı" Kuruldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gana'nın Tamale şehrinde bulunan Tamale Teknik Üniversitesi (TaTU) bünyesinde akademisyenlerin ve öğrencilerin, 3D tasarım ve üretimin yanı sıra AR-GE çalışmalarını yapabilecekleri “Cezeri Laboratuvarı” kuruldu.

Cezeri Laboratuvarı'nın açılış törenine; Türkiye’nin Akra Büyükelçisi Hüseyin Güngör, Gana Cumhurbaşkanı Yardımcısının eşi Hajia Samira Bawumia, Kuzey Bölgesi Bakanı Shani Alhassan Saibu ve Tamale Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Abass Braimah katıldı.

Laboratuvar için TİKA’ya teşekkür ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısının eşi Bawumia, eğitmenlerin ve öğrencilerin laboratuvarın mümkün kıldığı inovasyon imkânlarını akıllıca kullanmalarını tavsiye etti.

Akra Büyükelçisi Hüseyin Güngör de laboratuvarın Gana’nın kalkınma hedefleri doğrultusunda atılmış önemli bir adım kaydetti.

Cezeri Laboratuvarı hakkında

13. yüzyılda yaşamış olan dünya otoritelerince “Robotların Babası” olarak kabul edilen ve “Kendin Yap” akımını başlatan kişi olarak bilinen İsmail El-Cezeri’den ilham alınarak kurulan laboratuvara “Cezeri Studio” adı verilmiştir. Üniversite ile sanayinin kesişim noktası olan Cezeri Laboratuvarı, akademisyenlere ve öğrencilere, 3D tasarım, üretim, robotik ve mekatronik çalışmaları yapma imkânı sunuyor.

Ekipmanları arasında 3D yazıcı, 3D tarayıcı, CNC router, dijital mikroskop, robotik eğitim setleri ile çeşitli mekanik-elektronik araç ve gereçlerin bulunduğu laboratuvarın kurulumunun ardından TİKA tarafından görevlendirilen uzmanlarca üniversitenin ilgili bölümlerinde görevli akademisyenlere 2 hafta boyunca cihazların kullanımı ve robotik kodlama eğitimleri verildi.

Sonraki Haber

TİKA'dan Güney Afrika Cumhuriyetinde Eğitime Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Johannesburg Muslim School’a kurulan fen laboratuvarı törenle hizmete açıldı. Laboratuvarın açılış törenine Türkiye’nin Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, TİKA Pretorya Koordinatörü Abdülkadir Abukan, Jamiatul Ulama South Africa Genel...