Haberler

30 Kasım 2022

TİKA, Nijer'de "Balık Üretim Tesisi" Kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Nijer’in terörden en çok etkilenen bölgelerden olan Tahouoa’nın Beidi kasabasına bağlı İllela köyüne toplam 10 kadın kooperatifinin faydalanacağı bir balık üretim tesisi kuruldu.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre nüfusunun yaklaşık yarısı yoksulluk sınırı altında yaşayan Nijer, son yıllarda Batı Sahra Altı ülkelerini etkisi altına alan kuraklık ve terör olaylarından en çok etkilenen coğrafyalardan biri konumunda.

Başta tarım ve hayvancılık olmak üzere ülke ekonomisini oluşturan birçok sektör ve sektör çalışanı, bu olağanüstü gelişmelerden etkileniyor.

Özellikle son yıllarda sıklıkla terör olaylarıyla anılan Tahoua şehri kırsalı, Nijer hükümetince muhtelif kalkınma ve insani yardımlarla destekleniyor.

TİKA, Nijer Cumhurbaşkanı Mouhammed Bazoum’un eşi Khadija Bazoum’un başkanlığını yürüttüğü Noor Vakfı iş birliğinde terörden en çok etkilenen bölgelerden olan Tahouoa’nın Beidi kasabasına bağlı İllela köyünde, toplam 10 kadın kooperatifinin faydalanacağı bir balık üretim tesisi kurdu.

Tesisin teslim töreni TİKA, Noor Vakfı ve kadın kooperatiflerinin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende söz alan kooperatif temsilcisi kadınlar, TİKA nezdinde Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk halkına teşekkürlerini iletti.

Proje kapsamında kadın kooperatiflerine her biri 10 metre küp olmak üzere 6 adet balık üretim havuzu, 1000 adet yayın cinsi balığı tahsis edildi. Havuzların su ihtiyacını giderecek su kuyusu, su deposu ve devir daim sistemleri projede yer aldı.

Ayrıca balık yemi üretim makinası, hammadde, balık kurutma fırını ve üretim zincirinde kullanılacak diğer tamamlayıcı ekipmanlar da kooperatiflere temin edildi.

Yaklaşık 100 kadın üretici ve ailelerinin faydalanacağı projeyle terör mağduru bölge insanının üretime teşvik edilmesi, bölge kadınlarının istihdamının artırılması, modern ve bütünleşmiş hayvansal üretim modellerinin yaygınlaştırılması ve ülke üretimine katkıda bulunulması hedefleniyor.

TİKA daha önce Torodi, Saga ve Beidi bölgelerinde de modern balık üretim tesisleri kurmuştu.

Sonraki Haber

TİKA’dan Namibya’ya Medya Alanında Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Namibya’nın en etkili gazetelerinden birisi olan New Era gazetesine teknik ekipman desteği sağlandı. Namibya’da habercilik alanında önemli çalışmalara imza atan New Era gazetesi 1992 yılında faaliyetlerine başladı....