Haberler

13 Aralık 2019

TİKA Mozambik Eğitim Altyapısını Güçlendirmeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından başkent Maputo’nun en büyük Okulu Josina Machel Lisesinde okul sırası üretimi ve tamiri atölyesi kuruldu ve teknik ekipman desteği sağlandı.

Mozambik’te eğitimin önündeki en büyük engeller arasında sınıflarda yeterli okul sırası olmaması öne çıkıyor. Bu kapsamda Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyusi önderliğinde okul sırası üretiminin arttırılması çalışmaları yürütülüyor.

TİKA Mozambik'te bu çalışmaları desteklemek için Josina Machel Lisesi bünyesinde okul sırası atölyesi kuruldu. Atölyede meslek eğitiminin beraberinde Maputo’da bulunan okulların sıra tamiri ve üretimi ihtiyaçları karşılanacak. Ayrıca proje bünyesinde okulun eğitim yılı boyunca ihtiyaç duyacağı sarf ve üretim malzemesi karşılandı.

Atölyenin açılışına Mozambik Milli Eğitim Bakanı Conceita Sortane ve Türkiye Maputo Büyükelçisi Zeynep Kızıltan  katıldı. Programda konuşan Bakan Sortane " Türkiye bu proje ile Mozambikte eğitime sunduğu desteği bir kez daha göstermiş ve bize çok anlamlı bir destek sunmuştur. Bu proje ile okul sırası üretimi ve tamiri imkânı sağlanmış olacaktır" ifadelerini kullandı. Büyükelçi Kızıltan ise konuşmasında iki ülke arasında eğitim alanında işbirliğinin derinleştirilmesi gereğine vurgu yaptı. Maputo Program Koordinatörü Ömer Faruk Mergen ise eğitim ile kalkınma arasındaki önemli ilişkiden ve Mozambik için eğitimin öncelikleri arasında olmasından bahsetti.

Kurdele kesiminden sonra Bakan Sortane atölyeyi inceleyerek, öğretmenlerden atölyeyi ve makinaların işlevlerini detaylı olarak dinledi.

Sonraki Haber

TİKA’dan Afganistan’da Sergi Salonuna Tadilat ve Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından tadilatı yapılan Herat Allâme Selçuki Sergi Salonu’nun açılışı, TİKA’nın düzenlediği kitap tanıtımı ve fotoğraf sergisi ile yapıldı. Herat şehrinin merkezinde bulunan ve kamuya ait tek salon olması nedeniyle,...