Haberler

18 Aralık 2019

TİKA Kolombiya’da Yenileşim Merkezi Kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kolombiya’nın Casanare Departmanının başkenti Yopal’de bulunan Casanare Ticaret Odası’nda, ‘Girişimcilik, Yenileşim ve Modelleme Merkezi’ kurdu.

27.000 firmaya iş geliştirme ve ürün kalitesini artırma alanlarında eğitim, araştırma, tasarım ve modelleme hizmeti sağlıyan Casanare Ticaret Odası ile yapılan iş birliği çerçevesinde gerçekleştirilen proje ile kurulan bölgenin ilk ve tek yenileşim merkezinde, tüm bölgeye hitap edecek olan tasarım ve modelleme üretimi yapılacak.

Yeraltı ve yer üstü ürünler açısından oldukça zengin olan bölgede kurulan merkez sayesinde birçok girişimci ve firma, pazara sunacakları ürünlerin modellemesini, dizaynını  ve ön ölçümlerini yapabilcek ayrıca işlerini geliştirebilmek için merkezde düzenlenecek eğitim ve seminerlere katılabilecek.

Merkeze, TİKA tarafından; aralarında Türk menşeli cihazların da olduğu donanım ve ölçüm cihazları temin edildi. Bu kapsamda merkeze, 3B yazıcı, 3B tarayıcı, lazer kesim ve gravür işleyici, mini CNC makinesi, yüksek çözünürlüklü lazer baskı makinaları, tasarım için kullanılacak donanımda bilgisayarlar gibi yüksek teknoloji araçları temin edildi.

Projenin teslim töreninde konuşan Ticaret Odasının Girişimcilik ve Yenileşim Koordinatörü Nelson Muñoz Osman kurulan merkezin işleyişi hakkında şu ifadelerde bulundu:  “Yalnızca bir ürünün değil, bir hizmetin ya da  bir prototipin geliştirilmesini isteyen şirket çalışanları buraya gelip hayallerindeki yeniliği gerçeğe dönüştürebilecek. Firmalar burada ürettikleri ilk deneme ürünlerini piyasaya sunmadan ya da sunduktan hemen sonra gözlemleyip, etkisini ölçebilecek. Merkez son teknoloji donanımı sayesinde firmaların rekabet düzeylerini artıracak’’.

Ticaret Odası Genel Müdürü Carlos Rojas Arenas ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “TİKA aracılığıyla, Casanare’nin Girişimcilik ve Yenilik Merkezinin açılması bizler için son derece önemli. Kolombiya genelinde bulunan 58 Ticaret Odasından sadece 7 tanesinde bugün açlışını yaptığımız hizmetleri sağlayabilecek merkez bulunmakta. Bu ayrıcalığı bize sağlayan Türkiye’ye çok teşekkür ediyoruz.’’

Yeni kurulan Merkez’de çalışmalarına başlayan firma sahibi Viviana Ocampo ‘’Kurduğum firma ile doğa dostu defter kapakları üretiyor ve dizaynını yapıyorum. Tamamen geri dönüştürülmüş maddelerden elde ettiğimiz defterler ve kitap kapakları oldukça rağbet görüyor. Türkiye’nin kurduğu bu merkez sayesinde aklımdaki birçok fikri somut olarak dizayn edip  piyasaya sunma fırsatı elde edeceğim’’.

Sonraki Haber

TİKA’dan Ekvator’a Sürdürülebilir Tarımsal Kalkınma Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ekvator’un Devlet Başkanlığı ‘Toda Una Vida’ Planı Sekreterliği ile işbirliğinde Manta, Pujili, Guayaquil ve Başkent Kito’da agroekolojik tarım üretiminin yapıldığı dört (4) sera inşa ederek, donanımını gerçekleştirdi. Ekvator...