Haberler

26 Mayıs 2022

TİKA, Kolombiya’da Süt Ürünleri İşleme Tesisi Kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Quindio Valiliği ve Quindio Peynirciler Derneği işbirliğinde Armenia şehrinde süt ürünleri işleme tesisi kuruldu.

Kolombiya’nın Quindio Departmanında kurulan tesis ile süt üretiminin teşvik edilmesi, toplumun dezavantajlı kesimlerinin meslek edinme süreçlerine katkıda bulunularak, sürdürülebilir gelir elde edilmesine destek sağlanması hedefleniyor.

Bu hedef doğrultusunda öncelikli olarak, Quindio Kapsamlı Bakım Vakfı bünyesinde eğitim alan bilişsel engelli gençlerin hem mesleki eğitim alması hem de istihdamlarının sağlanarak, engelli gençlerin topluma entegrasyonuna katkı sağlanması da amaçlanıyor.

Öncelikli olarak olgunlaştırılmış peynir üretiminin yapılacağı tesiste, sonraki aşamalarda yoğurt, kefir ve tereyağı gibi süt ürünlerinin üretimi planlanıyor.

Tesisin açılış töreninde konuşma yapan Quindio Departman Valisi Roberto Jairo Jaramillo, Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve TİKA'ya teşekkürlerini şu sözlerle iletti: “Quindío Valisi olarak, Türkiye Cumhuriyeti’ne ve TİKA’ya, Quindio Departmanında ekonomiyi harekete geçirmemizi ve tarımsal süreçleri güçlendirmemizi sağlayan tüm bu destekler için teşekkür etmek istiyorum. Bu proje Quindio Departmanında 6 yılda hayata geçen üçüncü proje. Proje kapsamında bölgemizdeki engelli bireylerin mesleki eğitim almalarının sağlanması sosyal sorumluluk anlamında bizler için çok değerli.”

Açılış töreninde konuşan Quindio Departmanı Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Sekreteri Julio César Cortés şunları söyledi: “Quindio Departmanında kurulan bu tesis, bölgemizdeki süt üreticilerinin ticari çabalarına önemli oranda katkı sağlayacak. Kovid-19 pandemisi ve 2021 yılında Kolombiya genelinde ilan edilen grev sonucunda üretilen sütlerin işlenmesi mümkün olmadığı için birçok üretici, süt üretiminden vazgeçme durumuyla karşı karşıya kaldı. Bu tesis ile birlikte Quindio Departmanında üretilen süt yine Departmanda işlenebilecek, hem süt üreticileri hem de tesiste çalışacak dezavantajlı kesime mensup kişiler düzenli gelir elde etme imkanına kavuşacaklar.”

Tesiste üretilen ilk parti peynirler TİKA logosuyla tüketicilerin beğenisine sunuldu.

 

Sonraki Haber

Tanzanya’da Ağız ve Diş Sağlığına TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Tüm Afrika’nın Dostları Derneği (TADD) işbirliğinde “2.Tanzanya Ağız ve Diş Sağlığı Organizasyonu”, Darüsselam’da bulunan Muhimbili Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Endodonti, Pedodonti, Maxiollafacial Radyoloji ve Maxillofacial...