Haberler

09 Ocak 2023

TİKA, Kırgızistan'ın Kalkınmasına Destek Olmaya Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Kırgızistan'daki faaliyetleri arasında insan kaynağının yetiştirilmesi öne çıkıyor.

İlk yurt dışı ofisini 1993 yılında Kırgızistan’da açan TİKA, 30 yılın sonunda 1000’i aşkın proje ile ülkenin mevcut altyapısını güçlendirmenin yanı sıra gerçekleştirdiği gazeteci, doktor, diplomat ve polis eğitimleriyle nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine destek oluyor.

Bişkek’te inşa edilen 72 yataklı Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi, 84 yıllık tarihi olan Milli Kütüphane bünyesinde restorasyonu yapılan Cengiz Aytmatov Türkiye-Kırgızistan Kültür Merkezi, "Kırgız Sinema Arşivlerinin Dijitalleşmesi Projesi", Celalabad Uluslararası Üniversitesi bünyesinde kurulan "Türk Dünyası Kültür ve Eğitim Mutfağı Projesi", Oş Bölge Hastanesine "Laparoskopi Cihazı Temini Projesi" ile Batken Bölge Enfeksiyon Hastanesi tadilatının son yıllardaki önemli TİKA projeleri arasında yer alıyor.

Kalkınma odaklı projeler geliştiriliyor

TİKA Bişkek Program Koordinatörü Osman Usta, Kırgızistan'ın bağımsızlığından bu yana Türkiye'nin en önemli desteklerinden birisinin insan kaynaklarına yatırım olduğunu ve kalkınma odaklı projeler geliştirdiklerini anlattı.

Kırgızistan'da yoğun ilgi gören Türkiye Türkçesinin yaygınlaştırması faaliyetlerinin önemine de değinen Usta, Türkiye Türkçesi Eğitim Merkezi (TTÖMER) öğretmenlerinin dil eğitimini verdikleri Bişkek, Oş, Talas, Celalabad, Batken, Karakol ve Narın kentlerinde eğitim merkezleri kurduklarını ifade etti.

Mesleki eğitimin desteklenmesi projelerini sıralayan Usta, Bişkek'teki 3. numaralı Meslek Teknik Lisesi'ne açık mini futbol sahası kurduklarını ve oto tamir atölyesini tadilattan geçirerek gerekli ekipmanlarla donattıklarını kaydetti.

TİKA'nın Kırgızistan ile Türkiye arasında köprü işlevi gördüğünü vurgulayan Usta, Kırgızistan'ın gelecekte mevcut insan hazinesiyle daha müreffeh olacağını vurguladı.

Öğrenciler, TİKA'nın kurduğu serada yetiştirdiklerini tüketiyor

Başkent Bişkek'te faaliyet gösteren Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Ziraat Fakültesi'nin talebi üzerine üniversite kampüsünde 1000 metrekarelik alanda sera kurulumu projesi hayata geçirildi.

KTMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Dursun da TİKA'nın sponsorluğunda KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan'ın destekleriyle kampüs alanında kurulan serada, Ziraat Fakültesi öğrencilerinin eğitim, uygulama ve araştırma yapma imkanı bulduğunu, öğrencilerin, çeşitli sebzeler ürettiğini belirtti.

Dursun, Ziraat Fakültesi öğrencilerinin yetiştirdiği domates, biber, salatalık, patlıcan, marul, roka, kara lahana, brokoli, soğan, pırasa ve ıspanak gibi sebzelerin üniversite yemekhanesinde kullanıldığını anlattı.

Seranın, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesine kazandırılmasını son derece faydalı olduğunu kaydeden Dursun, zaman zaman ihtiyacı olan yetimhanelere de sebze desteğinde bulunduklarını ifade etti.

Oto tamir atölyesinde ders alan öğrenciler kolaylıkla iş bulabiliyor

Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanlığına bağlı Meslek Teknik Lisesi Müdürü Şaybek Bilalov, 1942 yılında kurulan lisede bugün yazılım mühendisliği, makine mühendisliği, enerji mühendisliği, tornacı, kaynakçı ve matbaa işlerini bilen eleman yetiştirildiğini dile getirdi.

Bilalov, TİKA'nın donattığı oto tamir atölyesinde pratik ders alan öğrencilerin kolaylıkla iş bulabildiğini belirterek, "Lisemizde derslerin yüzde 70'i pratik, yüzde 30'u teoriktir. TİKA, lisemizde iki önemli projeyi hayata geçirdi. TİKA açık mini futbol sahası kurdu ve oto tamir atölyesinde tadilat yaparak gerekli ekipmanlarla donattı. Atölyede oto anahtar programlama cihazı ve elektronik pil test cihazı bile var. Kendilerine çok minnettarız." diye konuştu.

Sonraki Haber

TİKA’dan Filistin’de Kültür Sanat Hayatına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyoon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Doğu Kudüs’te sanatsal ve kültürel faaliyetleri desteklemek amacıyla 2 proje hayata geçirdi. TİKA, Filistin’de 5 farklı şehirde şubesi olan ve 1.000’den fazla Filistinli gence farklı branşlarda müzik eğitimi...