Haberler

04 Ocak 2023

TİKA, Kamboçya’da İpek Üretimini Destekliyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), geleneksel Cham ipek motiflerinin yeniden oluşturulup üretimde yer alabilmesi amacıyla bir proje başlattı.

Kamboçya’nın Kampong Cham bölgesindeki ipek işleme atölyesi DC-CAM (Documentation Center of Cambodia) ve TİKA yetkilileri, ülkedeki Pol Pot rejimi döneminde kaybedilen nüfus nedeniyle unutulmaya yüz tutmuş Cham ipeği motiflerinin hatırlanması ve bu etnik topluluğu yansıtan bir ipek motifinin telif haklarının alınarak piyasaya sunulması amacıyla bir araya geldi.

Araştırma ve hazırlık aşaması için ciddi bir zaman ayrılan proje kapsamında, ipek motiflerini dokumayı bilen kişilerin desteğiyle ortak motifler tespit edildi. Yakın zamanda özgün ve yerel bir modelin belirlenerek üretim aşamasına geçilmesi planlanıyor.

Ekonomik sorunların azaltılması hedefleniyor

Cham ipeğine talebin yüksek olduğu Kamboçya’da piyasaya sürülecek olan seçilmiş motif işlemi ürünlerin satışından elde edilecek gelir sayesinde Kampong Cham bölgesinde dar gelirli ailelerin yaşadığı ekonomik sorunların azaltılması hedefleniyor. Proje tamamlandığında Cham toplumunun kültürel değerleri yaşatılarak Kamboçya'nın kültürel zenginliğinin sürdürülebilirliğine de katkı sağlanmış olacak.

Sonraki Haber

TİKA, Kırgızistan'ın Kalkınmasına Destek Olmaya Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Kırgızistan'daki faaliyetleri arasında insan kaynağının yetiştirilmesi öne çıkıyor. İlk yurt dışı ofisini 1993 yılında Kırgızistan’da açan TİKA, 30 yılın sonunda 1000’i aşkın proje ile ülkenin mevcut altyapısını güçlendirmenin...