Haberler

20 Ekim 2020

TİKA, İslam Kültürüne Desteğini Sürdürüyor

Afganistan’ın Herat Kentinde bulunan Hâce Abdullah-ı Ensârî Çilehânesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilerek ziyarete açıldı.

Çilehanenin açılışında konuşan TİKA Herat Koordinatörü Ali Ergun Çınar, asırlar boyu pek çok ulvi şahsiyete ev sahipliği yapan çilehanenin tekrar aslına döndürülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çınar, ağır bir tahribata maruz kalan mekânı büyük bir hassasiyet ve sabır ile yenileyen proje restoratörü ve ekibi ile destekte bulunan kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.

Törende konuşma yapan Herat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Samim Herevî ise, Afganistan Kültür mirasına verdiği katkılardan dolayı TİKA’ya teşekkür etti. Herevî, binanın manen de açılması gerektiğini belirterek, geçmiş yüzyıllarda bu mekânda tesis edilen ders ve ilim halkalarının tekrar kurulmasını istedi.

Herat Gazergâh Mütevellîsi, Herat İl Kültür Müdürlüğü yetkilileri, öğretim üyeleri, şehrin önemli manevî ve kültürel simalarının katıldığı açılış töreni, yerel ve ulusal medya tarafından büyük ilgi gördü.

Gazergah külliyesinin birkaç yüz metre uzağında olan Hâce Abdullah-ı Ensâri Çilehânesi, Herat’taki tek çilehane. İçi dairevi, avlusu on ikigen olan iki katlı yapının içerisinde kime ait olduğu bilinmeyen dört tarihi mezar bulunuyor. Binanın bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor.

Sonraki Haber

Bosna Hersek Tarım Kapasitesinin Geliştirilmesine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bosna Hersek Federasyonu Una Sana Kantonu Tarım Enstitüsü bünyesinde hizmet veren laboratuvarda kullanılmak üzere teknik ekipman desteğinde bulundu. Una Sana Kantonu Tarım Enstitüsü bünyesinde hizmet veren tarım laboratuvarı...