Haberler

23 Ekim 2011

TİKA ile Yunus Emre Enstitüsü Arasında Türkoloji Projesinin Devrine İlişkin Protokol İmzalandı

Türkoloji Projesinin devrine ilişkin protokol Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) İle Yunus Emre Enstitüsü arasında imzalandı. İmzalanan protokol ile Türkoloji Projesi, TİKA’dan Yunus Emre Enstitüsü’ne devredildi.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı binasında gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada “TİKA’nın yaklaşık 10 yıldır Türkoloji çalışmalarını başarıyla yürüttüğünü, bu konuda ihtisaslaşılması amacıyla Türkoloji Projesini Yunus Emre Enstitüsü’ne devretme kararı aldıklarını” söyledi. Proje kapsamında her yıl 4.000 öğrencinin Türkçe eğitim aldığını ifade eden Çam projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kahire’de Yunus Emre Kültür Merkezi’nin açılışını yaptığını anımsatan TİKA Başkanı, “Türkçe öğrenmenin birçok ülkede avantaj olduğunu” söyledi. Çam, “Yunus Emre Enstitüsünün bu çalışmalara katkı sağlayacağını” dile getirdi.

13 ülkede, 15 Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde 13 öğretim elemanının görevlendirilmesi ile başlayan Türkoloji Projesi yıllar içinde etkinliğini arttırdı. 2010–2011 eğitim-öğretim döneminde yerel personel ile beraber 77 öğretim elemanından oluşan akademik kadrosu ve 15 ülkede, 2 özerk cumhuriyette 19 bölüm, 6 Türkçe Öğretim Merkezi ve 18 Türkçe kursu ile faaliyet gösterecek kapasiteye ulaştı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ali Fuat Bilkan yaptığı konuşmada “TİKA’nın Türkoloji çalışmalarını daha güncel bir alana çekmek için başarılı çalışmalar yürüttüğünü” ifade etti. Enstitü çalışmaları hakkında bilgi veren bilgi veren Bilkan, ’’Birçok ülkede sahipsiz kalmış Türkoloji’yi yeniden gündeme getiren, canlandıran ve yenidünya düzeninde Türkologların çok daha etkin bir rolle ülkemizin yanında yer almasına imkân tanıyan böyle bir projeye katkı veren herkese teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.

Konuşmaların ardından TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Ali Fuat Bilkan arasında projenin devrine ilişkin protokolün imzalanması ile tören son buldu.
 

Sonraki Haber

Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor

Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...