Haberler

20 Aralık 2019

TİKA, İİT Ülkelerinde Afet ve Acil Durumlarda Müdahale Kapasitesini Artırıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) ile Türk ve Sudan Sağlık Bakanlıkları işbirliğinde, İİT üyesi 12 ülkeye yönelik başlatılan eğitimlerin beşincisi Gambiya’da gerçekleştirildi.

TİKA tarafından uygulanan Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında 2017 yılı sonunda başlatılan çalışmaların devamında Sudan-Türk işbirliği üçüncü ülkelere yönelik eğitim faaliyetlerine devam ediliyor.

Proje çerçevesinde, TİKA, SESRIC, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde acil sağlık hizmetleri alanında liderlik rolü üstlenen Sudan’ın, söz konusu görevi ifa etmek üzere ihtiyaç duyduğu yerli eğitici havuzunun oluşturulması amacıyla 2017-2018 dönemi içerisinde, 58'i eğitici olmak üzere toplam 228 Sudanlı sağlık personeline Afet ve Acil Durum Müdahalelerine Giriş (ADG+) Eğitimi verilerek Sudan’ın beşeri kapasitesinin oluşturulmasına yönelik faaliyetler tamamlandı.

Bir yıllık eğitim programını tamamlayarak eğitici olan 58 Sudanlı eğitmen tecrübelerini İİT üyesi ve TİKA ofislerinin bulunduğu 12 ülkenin sağlık personeline 2019 yılı itibariyle aktarmaya başladı. İİT üyesi ülkeler nezdinde afet ve acil durumlarda müdahaleye yönelik eşgüdüm ve ortak kapasitenin oluşturulması amacıyla oldukça önem taşıyan söz konusu eğitimler Cibuti, Çad, Somali ve Gine’den sonra Gambiya’da gerçekleştirildi.

TİKA desteği ve koordinasyonuyla Sudanlı ve Türk eğitmenlerinden oluşan ekip, Gambiya Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen 28 kişilik doktor, hemşire ve ilkyardım uzmanının katıldığı Afet ve Acil Durum Müdahalelerine Giriş Eğitimi (ADG+) Modülü uygulandı. Eğitim alan kursiyerlerden eğitici adaylar seçilip kendilerine ileri seviye kurs ve eğitici eğitimi verilmesiyle birlikte Gambiya’da eğitmen kapasitesinin oluşturulması hedefleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Banjul Büyükelçisi İsmail Sefa Yüceer, Gambiya Kızılhaç Genel Sekreteri Alasan Senghore ve Gambiya Sağlık Bakanlığından yetkililerin katıldığı törende katılımcılara başarı durumlarına göre sertifikalar takdim edildi. Gambiya Sağlık Bakanı Müsteşarı adına törene katılan Edward Francis Small Eğitim Araştırma Hastanesi Müdürü Dr. Charles Roberts böylesine önemli bir eğitime destek olduğu için TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

ATKAP programı ile TİKA, Türkiye’nin sağlık sektöründe elde etmiş olduğu kazanımları Dünya’nın birçok farklı yerine taşıyor. 2020 yılında 7 İİT ülkesinde düzenlenecek ADG+ eğitimlerle projenin devam etmesi hedefleniyor.

Sonraki Haber

TİKA'dan Libya'da Kız Meslek Enstitüsüne Teknik Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Libya Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Ulusal Kurulu iş birliğinde Al-Nahda Kız Meslek Enstitüsünün Tekstil Bölümüne Teknik Ekipman Desteğinde Bulundu. TİKA ve Libya Eğitim Bakanlığı işbirliğinde; mesleki eğitim alanındaki...