Haberler

01 Kasım 2022

TİKA Hayata Geçirdiği Projelerle Türkiye'nin Adını Kolombiya'da Yaşatıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz, TİKA tarafından hayata geçirilen projelerin açılış törenine katılmak ve proje paydaşları ile çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla Kolombiya’ya 4 günlük bir ziyarette bulundu.

Programın ilk gününde TİKA Başkan Yardımcısı Yorulmaz, TİKA tarafından Sincelejo Belediyesi ve Sucre Ayakkabıcılar Derneği işbirliğinde kurulan ayakkabı atölyesinin açılışını gerçekleştirdi. Yorulmaz törende yaptığı konuşmada, Kolombiya’nın önemli ayakkabıcılık merkezlerinden birisi olan Sincelejo’da bu tesisi faaliyete almanın mutluluk verici olduğunu dile getirdi. Tesisten yaklaşık 300 ailenin faydalanacağını ifade eden Yorulmaz, ayrıca tesiste gençlerin mesleki eğitim alma imkanına da kavuşacağını vurguladı.

“TİKA tarafından kurulan tesis yüzlerce aileye ek gelir sağlayacak”

Törende konuşan Sincelejo Belediye Başkanı Andres Gomez de tesisin Sincelejo’daki üretim altyapısına önemli bir katkı sağladığını ve yüzlerce ailenin ek gelir elde etme imkanına kavuştuğunu söyledi. Belediye Başkanı Gomez tesisin faaliyete geçmesi nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve TİKA’ya teşekkürlerini ifade etti.

Programın devamında Sincelejo şehrinin bağlı bulunduğu Sucre Departmanı Valisi Hector Espinosa ile bir araya gelen Dr.Ümit Naci Yorulmaz görüşmede gençlerin istihdamına odaklanan potansiyel proje önerileri hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

“150 genç mesleki eğitim alma imkanına kavuştu”

Programın ikinci gününde Kolombiya’nın kuzeyinde bulunan önemli tarih ve kültür şehirlerinden birisi olan Cartagena’yı ziyaret eden Yorulmaz, burada TİKA tarafından marangozluk ve kaynakçılık atölyeleri kurulan Cartagena Atölye Okulu’nu ziyaret etti. Ziyarette Atölye Okulu Müdürü Rafael Cuesta ile bir araya gelen Yorulmaz, TİKA tarafından kurulan atölyelerde 18-29 yaş arasındaki 150 gencin mesleki eğitim alma imkanına kavuştuğunu vurguladı. Atölye Okulu ile işbirliğinin derinleşmesi konusunda görüşmelerde bulunulduğunu ifade eden Yorulmaz, okulda mutfak sanatları alanında eğitim verilen mutfak tesisinin yenilenmesi ve ayrıca Cartagena’nın turistik potansiyeli göz önünde bulundurularak Türk Mutfağı Günleri düzenlenmesi konularında fikir birliğine varıldığını ifade etti.

“Kurulan katı atık işleme tesisi 450 ailenin hayatına dokunacak”

Programın üçüncü gününde TİKA tarafından Bogota’nın Soacha bölgesinde kurulan katı atık işleme tesisini ziyaret eden Yorulmaz, burada tesisin faydalanıcıları konumunda olan AASOMED derneği başkanı Luz Marina Pinto ve dernek üyesi girişimci kadınlar ile bir araya geldi. Dr. Yorulmaz burada yaptığı açıklamada TİKA tarafından kurulan bu tesisin hem girişimci kadınları desteklemek hem de çevresel etki açısından çok önemli görevleri yerine getireceğini belirtti. Bogota’nın kenar bölgelerinden birisinde plastik toplayarak hayatını idame ettirmeye çalışan kadınların Pinto liderliğinde bir araya gelerek dernekleşmesi ve bu sayede 475 ailenin hayatına dokunacak bu tesisin kurulmasını değerli bulduğunu ifade eden Yorulmaz, dernek başkanı Luz Marina Pinto’ya gösterdiği liderlik nedeniyle teşekkür etti. Dr. Ümit Naci Yorulmaz programın üçüncü gününde ayrıca başta T.C Bogota Büyükelçisi Beste Pehlivan Sun olmak üzere diğer Türk kurumlarına da ziyarette bulundu.

Programın son gününde Yorulmaz, ilk önce Kolombiya’da süregelen barış sürecinden sorumlu olan İstikrar ve Konsolidasyondan Sorumlu Devlet Başkan Yardımcılığı Danışmanı Sandra Patricia Ramos başkanlığındaki bir heyetle bir araya geldi. Görüşmede hem ülkemizin hem de TİKA’nın barış sürecine olan desteğinin her zaman sürdüğünün altını çizen Yorulmaz, TİKA’nın barış sürecini merkeze alan projelerinin devam edeceğini dile getirdi.

Sandra Patricia Ramos ise yaptığı açıklamada TİKA tarafından hayata geçirilen barış odaklı projelerden memnuniyetini dile getirdi ve bu katkıları için TİKA’ya teşekkürlerini sundu.

“TİKA tarafından kurulan süt ürünleri tesisi ziyaret edildi”

Görüşme sonrasında Kolombiya’nın önemli şehirlerinden olan Armenia’ya giden Yorulmaz burada TİKA tarafından kurulan süt ürünleri işleme tesisini ve tesisle aynı kompleks içerisinde yer alan, özel gereksinimli çocukların eğitim aldığı Quindiana de Atencion Integral Vakfı’nı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında vakıf yöneticisi Martha Maria Marin ile bir araya gelen Yorulmaz burada yaptığı açıklamada özel gereksinimli çocukların topluma kazandırılmaları hususunun önemine dikkat çekti. Vakfın kurduğu eğitim merkezinden 18 yaşında mezun olan çocukların, TİKA tarafından kurulan süt ürünleri işleme tesisinde istihdam edildiklerini ifade eden Yorulmaz, vakıfla işbirliklerinin devam edeceğini vurguladı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Fırat Kalkanı Harekatı Bölgesinde Kırsal Kalkınmaya Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) yürütülen “Suni Tohumlama Projesi” kapsamında Kilis Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından Çobanbey, Mare ve Ahtarin kentlerindeki yerel veterinerlere eğitimler verilerek, çiftçilerin dişi hayvan sayısını arttırmak amacıyla...